Tartu Linnamuuseum kutsub viikingitega tutvuma

19. jaan. 2018 Tartu Linnamuuseum - Kommenteeri artiklit

Maapõuest leitud aarded pakuvad huvi nii suurtele kui ka väikestele muuseumikülastajatele. Foto: Kärt Rebane

 

Alates 6. oktoobrist on Tartu Linnamuuseumis avatud näitus „Viikingiaja aarded Eestist”. Koolidel ja lasteaedadel on kuni 8. aprillini võimalik tellida viikingiaega käsitlevaid muuseumitunde. Lisaks korraldab linnamuuseum 26.–28. veebruarini linnalaagri.

Eestist on leitud arvukalt mitmekesiseid viikingiaegseid aardeid – maapõuest on päevavalgele tulnud münte, mõõkade käepidemeid, tööriistu ning ehteid, mis paistavad silma oma filigraansuse ning fantaasiarikaste vormidega. Viikingiteemaliste muuseumitundide eesmärk on osalejatele näidata, et esemeid tähelepanelikult uurides on võimalik saada teada nii mõndagi põnevat nende omanike ning viikingite maailma kohta.

„Siil Õnneleiuga viikingitele külla” / eelkooliealistele ja 1.–3. klass / 60 minutit. Lastele tutvustatakse näitust „Viikingiaja aarded Eestist” siil Õnneleiu radadel, kus giid räägib viikingite eluolust ning arheoloogide tööst. Lastel on võimalus iseseisvalt vastata siil Õnneleiu küsimustele.

„Uudiseid viikingitest” / 4.–6. klass / 60 minutit. Õpilased mängivad pärast näituse „Viikingiaja aarded Eestist” lühikest tutvustust rollimängu, kus üks rühm näitab oma oskusi arheoloogilistel väljakaevamistel ning teine rühm on ajakirjanikud, kes kirjutavad väljakaevamiste kohta reportaaži.

„Viikingiaja aarded Eestist” / 7.–9. klass ja gümnaasium / 90 minutit. Õpilastele tutvustatakse näitust „Viikingiaja aarded Eestist” ning seejärel arutletakse, millist infot on võimalik leidudelt välja lugeda ja kuidas leidudega toimida. Lahendatakse ka ülesandeid. Gümnaasiumiõpilastele korraldatakse detailne arutelu muinsuskaitse ja röövarheoloogia teemadel.

Hind 2 eurot õpilane, õpetajale tasuta.

Muuseumitundidele palume registreeruda nädal enne selle toimumist. Grupi soovitav suurus on kuni 30 õpilast.

Info ja tellimine tel 746 1906, ants.siim@katarina.ee (Ants Siim, haridusprogrammide kuraator).

26.–28. veebruarini leiab aset 6.–9. klassi õpilastele mõeldud linnalaager „Viikingite ellujäämistarkused”. Laager kestab kolm päeva ning selle jooksul tutvuvad õpilased nippidega, mis aitasid viikingitel raskes põhjamaises kliimas ellu jääda ja pikkadel retkedel hakkama saada. Lapsed saavad ise viikingiks kehastuda, mitmeid huvitavaid ülesandeid lahendada ja põnevaid kohti külastada. Laagrisse registreerimine kestab 29. jaanuarist 19. veebruarini. Täpsema info leiate peagi Tartu Linnamuuseumi koduleheküljelt (https://linnamuuseum.tartu.ee/).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!