Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Eestist ja eestlastest

9. veebr. 2018 Eesti lastekirjanduse keskus - Kommenteeri artiklit

Jaanus Vaiksoo Laul Eestimaast”

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere. Lõõtsvoldik. Kirjastus Ärkel, 2017.

Erilises voldikvormis raamat sisaldab toredat luuletust Eestimaast. Südamlikus, lapsele lähedases võtmes kirjutatud teoses kutsub luuletaja noore lugeja endaga kaasa aastaaegu ja nende võlu avastama. Läbi talve, kevade, suve ja sügise liikudes võibki lõpuks koos autoriga tõdeda: „Eestimaal küll mitte iial mul ei hakka igav.”

 

 

 

 

Lehte Hainsalu Kolm leopardikutsut”

Illustreerinud Lea Malin. Kõva köide, 48 lk. Kirjastus Avita, 2015.

Kogenud lasteluuletaja Lehte Hainsalu kogu keskendub meie elu põhiväärtustele. Rohkelt on sooja ja värske vaatepunktiga luuletusi kodumaast ning kodust ja perest. Tähelepanu pööratakse ka tähtpäevadele ning lapse kõige lähematele – vanematele, vanavanematele ning sõpradele. Rikkalik sõnavara ja suurepärane värsitehnika pakuvad palju lugemisrõõmu igas vanuses luulesõpradele.

 

 

Loone Ots Lugusid kuulsatest eestlastest”

Illustreerinud Marja-Liisa Plats. Kõva köide, 192 lk. Menu kirjastus, 2016.

Raamatus on käsitletud kahtteist kuulsat eestlast läbi aegade. Nende seas on kirjanikke ja ajakirjanikke (K. J. Peterson, F. R. Kreutzwald, C. R. Jakobson, L. Koidula, H. Wuolijoki), heliloojaid ja lauljaid (M. Härma, M. Korjus, G. Ernesaks), sportlasi (G. Lurich) ning sõjamehi ja poliitikuid (J. Pitka, J. Kuperjanov, L. Meri). Iga tuntud inimese kohta räägib autor mõne loo tema lapsepõlvest ja kujunemisaastatest. Kas kõik just täpselt niimoodi juhtus, nagu raamatusse kirja sai, selles kahtleb autor isegi, kuid igal juhul aitavad need palad lastel meie kuulsaid eestlasi inimlikult tajuda.

 

Lauri Vahtre Meie suured tegijad”

Illustreerinud Anu Kalm. Kõva köide, 48 lk. Kirjastus Hermes, 2011.

Väikesel Eestil on palju suurmehi ja -naisi. Ajaloolane Lauri Vahtre on neist mõned välja valinud ning tutvustab neid lastele võluval ja humoorikal viisil. Olgu siis tegemist reaalselt elanud inimestega, nagu Lembitu, Konstantin Päts, Edgar Valter, Kihnu Virve, või väljamõeldud karakteritega, nagu Kaval-Ants, Rehepapp, Kalevipoeg, Vanemuine. Ajalooline tõde tuleb igal noorel lugejal kas ise või vanemate ja õpetajate abiga välja selgitada.

 

 

Aidi Vallik Laste oma Eesti”

Illustreerinud Ott Vallik. Kõva köide, 72 lk. Kirjastus Päike ja Pilv, 2015.

On ilus suvine päev. Kolm peret võtavad toidukorvid ja päevitustekid kaasa ning suunduvad randa. Esialgu on kõigil tore – ujutakse ja vesteldakse. Kui aga vanemad tahavad ainult lesida ja päevitada, hakkab lastel Maril ja Jaagul, Stjopal ja Leenal ning Tiidul, Epul ja Jüril igav. Nii hakkavadki nad liivast Eestit ehitama. Peagi on kõigil käed tööd ja süda rõõmu täis. Nii ise avastades kui ka vanemate abi paludes saavad vastuse mõnedki olulised küsimused Eesti ajaloost, geograafiast ja kommetest.

 

Tiia Toomet Minu kodu on Eestimaa!”

Illustreerinud Kamille Saabre. Kõva köide, 144 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2014.

Mihkel, Liisa ja Marta ning nende vanemad, teadlasest isa Eerik ja ajalooõpetajast ema Katrin elavad Tallinnas. Kui mõni aasta tagasi Inglismaal töötanud isale tahab tema kunagine töökaaslane oma perega külla tulla, ollakse esialgu kimbatuses. Kuidas küll külalisi vastu võtta? Kuhu neid viia ja mida neile näidata? Mida põnevat ette võtta ning kuidas nende kõhtu täita? Et külaskäiguni on veel aega, otsustab pere end Eesti ajaloo ja riigikorra, geograafia ja looduse, vaatamisväärsuste ning kommete-tavadega kurssi viia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!