Kaasaegne kunst paneb maailma uue pilguga vaatama

2. veebr. 2018 Mary-Ann Talvistu Kumu hariduskeskuse juhataja - 1 Kommentaar

Katja Novitskova. Vaade näituselt „Kui sa vaid näeksid, mida ma su silmadega olen näinud”, 2017, Veneetsia biennaal, Eesti paviljon. Kunstniku loal. Foto: Anu Vahtra

 

Väide, et tulevik on robotite ja tehismõistuse päralt, ei üllata enam kedagi ning vähe on neid, kes sellele vastu vaidleksid. Mida öeldu täpsemalt tähendab ja milline see tulevik õigupoolest välja näeb, on märksa segasem. Katja Novitskova kunst on üks viis seda küsimust püstitada.

Noore kultuuritegelase preemia pälvinud kunstnik Katja Novitskova on oma noorusest hoolimata kaasaegses kunstis tuntud tegija, seda ka maailma mastaabis. Koos kuraator Kati Ilvesega panid nad möödunud aastal 57. Veneetsia biennaali Eesti paviljoni jaoks kokku projekti „Kui sa vaid näeksid, mida ma su silmadega olen näinud”. Selle näituseprojekti edasiarendust on 23. veebruarist võimalik näha Kumu kaasaegse kunsti galeriis.

Lisaks esinemisele maailma ühel kõige mainekamal kunstiüritusel – Veneetsia biennaalil – toimusid 2017. aastal Katja Novitskova isikunäitused New Yorgis ja Shanghais. Helsingis asuva
Kiasma kunstimuuseumi kuraator Kati Kivinen põhjendas Novitskova tööde kaasamist suurnäitusele „ARS17” väitega, et ta on üks keskseid kunstitegelasi selle põlvkonna hulgas, kes on sündinud interneti leiutamise järel.

Katja Novitskova seob oma kunstis fiktsionaalse ja faktoloogilise tõlgenduse meid ümbritsevast keskkonnast. Sellise lähenemise võib koondada teadusliku fantastika alla ning võtta seda kui üht võimalikku viisi arutlemaks oluliste keskkonnaprobleemide ja meie elusid juhtivate teadussaavutuste üle. Tehnika kiire arengu tõttu näib, et ulme ei ole enam tulevik, vaid reaalsus, milles me elame. Katja Novitskova loodud fotoskulptuurid ja robotmasinad annavad vihjeid inimese ja tehnika mõjust loodusele ja panevad arutlema keskkonnahoiu võimaluste üle. Inimeste masinatele antud silmadega nähakse kõrgemale, kaugemale ja sügavamale, avastades uusi asju, mida oma silmade abil pole võimalik näha.

Näitus esitab põneva väljakutse formaalharidust toetavale muuseumiõppele, andes võimaluse lõimida eri ainevaldkondi. Nii räägitakse Novitskova näitusel toimuvates lasteaedadele ja koolidele mõeldud muuseumitundides kaasaegse kunsti kõrval ka keskkonnaprobleemidest, kosmoseteadusest ja tehnoloogia võimekusest. Pragmaatiliste ja ratsionaalsete seletuste kõrval analüüsitakse ulmeteostes kujutatud maailmu. Ühiselt kunstniku teoseid vaadates arutletakse selliste küsimuste üle nagu kui kaugel on esimene mehitatud kosmoselend Marsile ja mida see meile annab, ning milliseid andmeid kogutakse ja kaardistatakse satelliitide vahendusel suurandmete ajastul.

Kumu noorteklubi on viimastel aastatel muuseumis toimunud kaasaegse kunsti näitused erilise tähelepanu alla võtnud. Katja Novitskova kunst mõtestab ühtlasi tänapäevast digitaalkultuuri ja pakub seeläbi huvi noortele, kes selles keskkonnas kasvanuna end teemas koduselt tunnevad. Aprillikuu koolivaheajal toimuvad SA Archimedese toetusel näitusel noortekohtumised, mida korraldatakse koostöös TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskusega Mektory.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kaasaegne kunst paneb maailma uue pilguga vaatama”

  1. […] Leht. Kaasaegne kunst paneb maailma uue pilguga vaatama. Loetud: https://opleht.ee/2018/02/kaasaegne-kunst-paneb-maailma-uue-pilguga-vaatama/, […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!