Õpetajate Leht 23. veebruaril

21. veebr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Sünnipäevaks Eestile

Kakerdaja rabas pisikeste rabamändide vahel kükitab Lola. Jääkaanega kaetud Kõnnu järvel hullab Adele koos vanema vennaga … Kohila Sipsiku lasteaia õpetajal Britta Reinumäel tuli mõte teha Eesti 100. sünnipäeva puhul lasteaias fotonäitus, kuhu iga laps sai tuua pildi oma pere jaoks olulisest ja armsast kohast Eestis.

President tunnustas hariduse edendajaid

21. veebruaril andis president Kersti Kaljulaid Tartu ülikooli Narva kolledžis üle riiklikud teenetemärgid. Teiste seas pälvisid Valgetähe IV klassi teenetemärgi Rapla Vesiroosi gümnaasiumi direktor Jaan Reimund, Narva Päikese lasteaia direktor Heli Adamovitš, Ristiku põhikooli direktor Katrin Luhaäär ja Tartu kutsehariduskeskuse õppedirektor Liivi Raudsepp.

Mind ei austata! Kui suur probleem see on?

TLÜ kultuuri- ja neuropsühholoogia professor Aaro Toomela selgitab peegelneuronite ja imiteerimise nähtust. Ta märgib, et enamik lapsi ei hakka märulifilme ja muud negatiivset järele tegema. Küll aga on algklassides õpetaja lastele suur eeskuju, keda lausa imiteeritakse. Murdeeas see lõpeb. Leidlik pedagoog oskab aga panna hoolega õppima ka need lapsed, kes teda ei austa ega võta eeskujuks, toonitab Aaro Toomela.

Tapjaklounid, kaitseinglid ja youtuber’id

24. veebruarist 24. maini toimub koolipärimuse kogumisaktsioon „Koolipärimus 2018”. Oodatakse koolide aktiivset osavõttu. „Koolipärimus 2018” üks korraldajaid Reet Hiiemäe tutvustab eelmisel aastal katseprojektiga kogutud koolipärimuse huvitavamaid leide, millel on seoseid nii eesti folkloori kui ka tänapäevase filmi- ja arvutimaailmaga.

Kodutööd, nende eesmärk ja maht

Mailis Reps: „Usun, et meil on võimalik ehitada õppetöö üles nii, et õpilaste õppeedukus mitte ei lange, vaid hoopis tõuseb, kuid seejuures enamik õppetööst tehakse ära koolis.”

Meie helge minevik

Kirjanik ja õpetaja Sulev Oll arvab, et õpetaja on üks neist, kes peab mõtestama ja julguse andma. Julguse uskuda, mitte vaid kiriku korjanduskarpi annetada, julguse armastada, mitte vaid rahuldust loota, julguse loota, mitte vaid suuri sõnu teha.

Kes korraldaks klassireisi?

Iga kevade lähenedes hakkab klassijuhataja kuklas vasardama sama mõte: kuhu minna ekskursioonile, kes korraldaks? Kui klassis pole mõnd erakordselt aktiivset lapsevanemat või suisa reisibüroo töötajat, jääb lõviosa vastutusest klassijuhataja kanda.

Seiklusjanuline sõnavõlur Dagmar Normet soovis saada kehalise kasvatuse õpetajaks

Lastekirjanik Dagmar Normet saanuks tänavu veebruaris 97-aastaseks. Koolis lapsi õpetada jõudis ta väga lühidalt ning üsna ebatavalistel asjaoludel, see-eest on tema lastelood elujaatavad, tulvil teadmisi ja elutarkust ning pole tänapäeval sugugi oma aktuaalsust kaotanud. Normeti fantaasiaküllast lasteloomingut saadab heale õpetajale omane osavus selgitada maailma asju lahti mitmes plaanis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!