Rakvere Teater puudutab kuud

2. veebr. 2018 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit

„Puudutada kuud” on Rakvere Teatri ja Fine5 tantsuteatri ühiskingitus EV100 sünnipäevale pühendatud teatrisarjas „Sajandi lugu”.
Foto: Alan Proosa

Nii nagu kogu Eesti, on ka Rakvere Teater kodumaa sünnipäeva ootel ja tähistab kevadiste lavastustega Eesti Vabariigi 100 aasta juubelit.

Kevade jooksul jõuavad Rakveres lavale kaks juubelile pühendatud lavastust. Rakverest pärit Liisi Rohumäe on süüvinud Kanada eestlaste temaatikasse ning kirjutanud näitemängu „Lahus”, mis näitab väliseestlaste elu ja suhet kodumaasse mitmetahulisemalt, kui oleme seda harjunud nägema. Tänapäeva Torontos jäävad arhiivi kinni poolõde ja poolvend: Kanadasse lahkunud ja kodumaale jäänud eestlane. Selgub, et nende perekonnaloos on hulganisti vastuseta küsimusi ja saladusi, mille väljatulekut on põhjust karta.

Toronto Estonian Studies Centre’i tellimusena valminud näidendi lavastab Üllar Saaremäe, osades Tiina Mälberg, Toomas Suuman, Grete Jürgenson ja Imre Õunapuu.

Nii nagu kõik Eesti suuremad teatrid, on ka Rakvere Teater leidnud endale paarilise, et üheskoos tuua publiku ette lavastus EV100 teatrisarja „Sajandi lugu” raames. Rakvere Teater ja Fine5 tantsuteater viivad publiku 1990-ndatesse. Urmas Lennuki kirjutatud ja Peeter Raudsepa lavastatud „Puudutada kuud” esietendub 13. aprillil Rakvere Teatri suures saalis.

Ühes Eesti külas on üsna tavaline perekond, kus tütar tahab tantsida, vend ajab linnas äri, isa nutab taga sovhoosi, ema igatseb uut pliiti ja tädi on rahvatantsurühmaga esimese välisreisi ootel. Kuid külla saabuv noormees näitab tüdrukule maailma, mis palju ahvatlevam kui see, mis tuttav ja turvaline. Nii sünnivad koos uue ajaga ka uued unistused, mis lummavad kui öiselt särav kuu. Kuid puudutada kuud polegi nii lihtne. Osades on nii Rakvere Teatri kui ka Fine5 tegijad.

Ehkki suvi näib veel kaugel, saab juba välja hõigata Rakvere Teatri suvelavastused. Eili Neuhaus toob publiku ette „Lõikuspeo tantsud” – loo 1930-ndate Iirimaa väikeses külakeses elavast perekonnast. See on südamlik lugu viiest õest, kelle fantaasiat ja unistuste lendu ei piira keerulisevõitu olud. Kel eelmisest aastast nägemata, on uuesti võimalus näha teist Iiri lugu – Martin McDonaghi uusimat näidendit „Viimane võllamees”, mis Üllar Saaremäe lavastuse ja Raivo E. Tamme peaosatäitmisega vallutas eelmisel suvel publiku südamed. Etendused 7.–27. juunini Loodi kuivatis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!