Reps: koduste koolitöödega seotu vajab ühiskondlikku debatti

9. veebr. 2018 HTM - 1 Kommentaar

Täna Pärnus toimunud iga-aastasel haridusjuhtide aastakonverentsil rõhutas haridus- ja teadusminister Mailis Reps ühiskondliku debati vajalikkust koduste koolitööde üle.

„Kodused koolitööd on üks õpimeetod, mida Eesti koolides kasutatakse väga laialdaselt, kuid selle poolt ja vastu on erinevaid argumente. Vaja on laiemat ühiskondlikku arutelu koduste koolitööde vajalikkuse üle,” sõnas minister Reps. Ministri hinnangul on kõige olulisem kaaluda, mis muutuks, kui koduseid koolitöid ei antaks. „Oluline on mõtestada, kas koduste koolitööde kaotamisel tekib ka puudujääk õpilaste teadmistes,” kommenteeris minister.
Mailis Repsi hinnangul on koduste koolitööde suurimad vastased lapsevanemad, kel tõesti pole sageli võimalust lapsega õhtuti üheskoos õppida, kuid suurimad pooldajad koolid.  Minister toonitas, et tuleb leida tasakaal osapoolte vahel – olgu selleks siis näiteks iseseisva töö tegemine koolis pärast tunde või õppekavade ümbervaatamine ja sellest tuleneva koormuse vähendamine, et tunnis saaksid kõik vajalikud teemad käsitletud.

Valitsuse eesmärk on jätkuvalt haridusvaldkonna senisest parem rahastamine

Minister Reps rõhutas kohalike omavalitsuste toetamise olulisust haridusvaldkonnas. „Valitsuse panus haridusvaldkonda on oluliselt paranenud, eelkõige õpetajate palkade osas ning meie prioriteet on seda veelgi suurendada,” sõnas minister Reps. „Omavalitsustele eraldatav tegevuskulude toetus üleshariduskoolide pidamiseks kasvab sel aastal enam kui 60 miljonit eurot, lisaks eraldatakse samas mahus raha kuni 2021. aastani lasteaiaõpetajate palkade tõstmiseks,” tõi ta esile olulisema.
Ühe kesksema teemana käsitleti konverentsil õpetaja elukutse ja koolijuhtide koormusega seotut. Minister Reps toonitas õpetajakutse ühiskondliku väärtustamise olulisust ning tunnustas täienduskoolituse abil õpetajakutse omandanuid. Samuti on oluline koos koolide ja omavalitsustega leida parimad lahendused ning leida ühiselt võimalused olemasolevate ja lisanduvate ressursside nutikamaks kasutamiseks.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Reps: koduste koolitöödega seotu vajab ühiskondlikku debatti”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Proua MINISTER!

    Ärge andke järele teaduskaugetele populistidele! Õpilaste kodutööd on üks oluline omandamisprotsessi osa – kinnistamine. Pealegi on see pedagoogika ajaloos juba läbi proovitud ja… LÄBI KUKKUNUD.

    Lapsevanematel pole õigust sekkuda psühholoogilisse omandamisprotsessi – see võrduks nende sekkumisega näiteks oma lapse pimesoole operatsiooni korraldamisse… Et osa pedagoogilisi töötajaid pooldavad kodutööde ära jätmist räägib nende viletsast professionaalsest ettevalmistusest, millega tuleks tõesti tegeleda!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!