Sünnipäevaks Eestile

23. veebr. 2018 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit

Foto: Kadri Solovjov

 

Kakerdaja rabas pisikeste rabamändide vahel kükitab Lola. Jääkaanega kaetud Kõnnu järvel hullab Adele koos vanema vennaga. Need on kolm paljudest Eesti 100. sünnipäevale pühendatud fotonäituse fotodest Kohila Sipsiku lasteaias.

Sajajalgsete rühma õpetajal Britta Reinumäel tuli mõte teha tähtsa sündmuse puhul lasteaias fotonäitus, kuhu iga laps sai tuua pildi oma pere jaoks olulisest ja armsast kohast Eestis ning ühtlasi sellest rühmakaaslastele rääkida. Õpetaja Britta enda lemmikpaik on Kõnnu järv ja selle ümbrus Rabivere rabas Kohila lähedal, kus on kaunis igal aastaajal. Suvel saab järves ujumas käia, sügisel rabast mustikaid, jõhvikaid ja seeni korjata, seal on ka talvel mõnus ja tore.

Sajajalgsete rühma üleskutsega liitusid ka teised rühmad. Näitusel on väljas ühtekokku 70 eri aastaaegadel tehtud fotot, kus on näha lapsi maakodudes, matkaradadel, metsas ja mere ääres.

Lola pere jaoks on eriline ja armas koht Kakerdaja raba, kus neile meeldib aega veeta – kõndida, mängida, puhata ja lõket teha – ning kus ema, isa ja kõik neli last end hästi tunnevad.

Viieaastasel Lolal, kelle pärisnimi on hoopis Emilie Aurora, on kaheksa-aastane vend Da­niel, kuueaastane vend Rasmus ja aastane vend Jonathan, kes on pere pesamuna.

Kuna viimati oli rabas käies külm ja karge ilm, seekord lõket ei tehtud. Küll aga olid termosega kaasas kuum tee ja saiakesed, sest laste meelest on õues söömine omaette tore elamus.

Lola ema Kadri Solovjov räägib, et pere otsustas Tallinnast Kohilasse kolida kolm aastat tagasi. „Tahtsime, et meie lastel oleks mõnus lapsepõlv, ruumi joosta ja mängida, ning kuna ma olen ise Raplamaalt pärit, tundus see paik kõige sobivam. Elame oma majas, kus endiselt on käimas ehitustööd, sest püüame nii palju kui võimalik teha oma kätega, isegi mööblit üritame meisterdada nii palju, kui oskame. Ehitusinimene pole meist kumbki, abikaasa on IT-spetsialist, tal on lihtsalt kuldsed käed. Minu amet on olnud pikka aega lihtsalt ema, aga kuna olen õppinud kunsti, kulub see nüüd oma kodu sisseseadmisel ära.”

Ehkki maja juures on tööd ja tegemist kogu aeg, käiakse lastega nädalavahetustel tihti looduses. Kakerdaja rabale lisaks on pere lemmikpaigad Nõva ja Türisalu rand, Viru raba ja Valgejõe. Ja muidugi Soomaa, kus Kadri oma vanematega väikese tüdrukuna palju käis ja kust tal on arvukatest loodusretkedest jäänud kustumatud mälestused.

Kadri usub, et loodus on kõigi eestlaste jaoks väga tähtis. Nende peres ja tutvusringkonnas on üsna tavaline, et sünnipäevi ja muid tähtpäevi tähistatakse väljasõitude ja matkadega loodusesse. Tänu sellele kasvavad lapsed üles teadmises, et Eestimaa on armas ja hubane paik.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!