Tartu ülikool kuulutas aastapäevaaktusel välja kolm stipendiaati

26. veebr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Esireas Balti riikide keelte stipendiumi laureaat Milda Dailidėnaitė. Foto: Kätlin Luhamägi, TÜ

Tartu ülikooli tänasel Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud kontsertaktusel kuulutati pidulikult välja kolme stipendiumi laureaadid. Ernst Jaaksoni stipendiumi pälvis Sander Pajusalu, esimest korda välja antud Peeter Tulviste mälestusstipendium anti üle Ester Orasele ja Balti riikide keelte stipendium Milda Dailidėnaitėle.

Ernst Jaaksoni stipendiumi laureaadi Sander Pajusalu uurimistöö fookuses on haruldaste geneetiliste haiguste molekulaardiagnostika. Pajusalu on pannud aluse uute geneetiliste haiguste leidmisele ja selgitamisele ning võimaldanud oma uurimistööga täpsustada sadade patsientide diagnoosi. See on andnud tuge patsientide ja nende lähedaste nõustamisele ning otsesele ravile. Stipendium, mille suurus on 18 000 eurot, võimaldab noorel teadlasel rahastada järeldoktorantuuri projekti alustamist USA-s Yale’i ülikoolis. Sander Pajusalu soovib seal arendada uusi bioinformaatilisi analüüsimetoodikaid, mis aitaksid muu hulgas mõista pärilike haiguste molekulaarpatoloogilisi mehhanisme.

Sander Pajusalu soovitaja professor Joel Starkopfi sõnul on värske stipendiaat näidanud ennast sihikindla ja võimeka kolleegina. Seda tõestab ka tema erakordne saavutus, kui ta pärast arstiõppe cum laude lõpetamist kaitses nii doktoriväitekirja kui ka lõpetas residentuuri alla 30-aastasena.

Ernst Jaaksoni stipendium on Eesti üks suurimaid üliõpilasele või teadurile antavaid erastipendiume. Mälestusstipendiumiga soovitakse toetada välismaal kraadiõppes õpinguid või teadusuuringuid jätkavaid Tartu ülikooli doktorante, teadureid ja õppejõude.

Peeter Tulviste 5000 euro suuruse stipendiumi laureaadi Ester Orase teadustöö peamine suund on muistne toidukultuur. Analüütilise keemia meetodeid kasutades saab iidsetesse toidunõudesse ladestunud biomolekulide kaudu tuvastada neis kunagi valmistatud toite. Saadud tulemused kõnelevad ühest küljest muinasaegsest toidumenüüst, kuid nende põhjal on võimalik teha järeldusi ka tollaste majandamisviiside ja nende muutuste, sotsiaalsete normide ja käitumistavade, aga ka väliskontaktide kohta.

Professor Ivo Leito sõnul on Ester Oras suurepärane näide uue aja teadlasest, keda ei saa lahterdada konkreetsesse teadusvaldkonda ega liigitada isegi mitte reaal- või humanitaarteadlaseks. Ta uurib objekte, nähtusi ja seoseid valdkonnaüleselt, kasutades vajadust mööda nii humanitaar-, ühiskonna- kui ka reaalteadustest pärit meetodeid.

Peeter Tulviste stipendiumifondi eesmärk on toetada ja tunnustada doktorante ja noorteadlasi, kes on ühiskondlikult aktiivsed ning annavad oma silmapaistva õppe- ja teadustööga panuse Eesti ühiskonna edendamisse.

Balti riikide keelte stipendiumi laureaat kuulutati viie finalisti hulgast välja alles tänasel aktusel. 2000-eurone stipendium anti üle Tartu ülikooli eesti ja soome-ugri keeleteaduse magistrandile Milda Dailidėnaitėle. Laureaat uurib oma magistritöös kohafunktsiooni väljendamise võimalusi eesti ja leedu keeles. Ta on eesti keele oskuse omandanud Vilniuse ülikoolis, läbides eesti ja leedu keele bakalaureuseprogrammi, ning jätkas eesti keele ja keeleteaduse õpinguid Tartu ülikoolis. Dailidėnaitė andekus ja sihikindlus on teinud temast kolme Balti riigikeele suurepärase valdaja.

Konkursi ühe korraldaja, Tartu ülikooli eesti ja leedu keele õppejõu Tiina Katteli sõnul on Milda Dailidėnaitė äärmiselt motiveeritud tudeng, kes eristus oma sihikindluse poolest juba Vilniuse ülikoolis õpinguid alustades. Dailidėnaitė oli sõnastanud kindla eesmärgi õppida esmalt ära eesti keel ning seejärel läti keel, et neid teadmisi edaspidi oma elus rakendada. Kattel kinnitas, et stipendium on laureaadi pika ja tulemusrikka töö väärikas tunnustus ning igati ära teenitud.

Balti riikide keelte stipendiumi (nn kolme rektori stipendiumi) asutasid 2017. aastal Tartu, Läti ja Vilniuse ülikooli rektor ning seda antakse välja kordamööda: tänavu Eestis, järgmisel aastal Lätis ja seejärel Leedus. Stipendiumile saavad kandideerida nende kolme ülikooli kõikidel õppekavadel ja -astmetel täiskoormusel õppivad üliõpilased, kes valdavad ühte Balti riikide keelt C1- ning teisi keeli vähemalt A2-tasemel. Konkursil pööratakse erilist tähelepanu kandidaatide suulise ja kirjaliku väljenduse oskusele.

Tartu ülikooli 23. veebruari kontsertaktus on järelvaadatav UTTV lehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!