Teater Must Kast usub teatri teraapilisse mõjusse

2. veebr. 2018 Must Kast - Kommenteeri artiklit

Silver Kaljula monolavastuses „5 grammi sisemist rahu”. Foto: Gabriela Liivamägi

 

Sel varakevadel on teatris Must Kast vaid paar korda võimalik näha tunnustust pälvinud noortelavastusi „5 grammi sisemist rahu” ja „Jõud”. Mõlema lavastuse sihtgrupp on põhikooli- ja gümnaasiuminoored, lapsevanemad ja õpetajad. Aja jooksul on teatritegijad tõestanud oma võimet noorte jaoks olulisi teemasid lahti rääkida ja mõtestada. Igale Musta Kasti etendusele järgneb vestlusring, kus publik saab teatrisaalis tekkinud küsimusi koos trupi ja külalistega lahata.

Pooldokumentaalne monolavastus „5 grammi sisemist rahu” jälgib ühe noormehe kujunemist süstivaks narkomaaniks. Noor näitleja ja lavastaja Silver Kaljula on oma rolli eest põhjendatult kiita saanud: tema lavalolemise totaalsus mõjub värinaid tekitavalt realistlikult, nii et mingist moraalitsemisest seda justkui eeldava loo puhul ei saa juttugi olla. Andes võimaluse samastuda, tõukab näitleja noori nende teemade üle tõsiselt järele mõtlema. „5 grammi sisemist rahu” etendub 2. veebruaril Kuressaare Linnateatris ning 12. veebruaril Jõhvi kontserdimajas.

Muusikaline lavastus „Jõud” toob nalja, laulu ja akrobaatika kaudu publiku ette koolikiusamise teema. Keskendudes viiele väga erineva iseloomu ja perekondliku taustaga üheksanda klassi õpilasele, näidatakse, kuidas ja miks inimesed kogemata või sihilikult üksteisele haiget teevad. Ehkki alkoholismi, üksindust, leina ja vägivalda puudutavad teemad on valusad, on lavastuse toon siiski elujaatav. Lahendus on rääkimises, hoolimises ja sõpruses. „Jõudu” mängitakse Tartus Genialistide klubis 20. ja 21. märtsil.

Must Kast usub teatri teraapilisse mõjusse. Kui näitlejad publiku ees igapäevaseid, kuid keerukaid olukordi lahti mängivad, on võimalik lahendusi täiesti uue nurga alt näha. Vahel on raskel teemal kõnelemise puhul hea, kui sisukaid näiteid saab tuua olukorraväliselt ja ebaisikuliselt – olgu siis raamatust või teatrist. Teater on oma põhiolemuselt suhtlemine ning just asjade selgeksrääkimine võib aidata ebameeldivaid olukordi nii klassis, kodus kui ka elus ennetada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!