TTÜ tehnoloogiakursus äratas noortes huvi maapõue võlude vastu

21. veebr. 2018 TTÜ geoloogia instituut - Kommenteeri artiklit

Neljal nädalavahetusel TTÜ geoloogia instituudis gümnasistide talvekursusel maapõues toimuvat avastanud noored tõdesid, et Eesti geoloogid saavad end kogu maailmas proovile panna.

TTÜ geoloogia instituudis gümnasistide talvekursust korraldanud Kairi Põldsaare sõnul võttis ülikool maapõue uurimise tutvustamiseks kasutusse uusimad tehnilised vahendid, et noortes geoloogia ja mäenduse vastu huvi äratada. Nii said gümnasistid proovida tööd skaneeriva elektronmikroskoobiga, mudeldada 3D-elukaid, lennutada karjääris droone ja uudistada maa-alustes käikudes kivimikihte, puurida Harku järve pinnast ning teha tööd geograafiliste kaartide andmebaasidega.

„Noorte silmad lõi särama võimalus ise keeruliste mikroskoopidega miljonite aastate vanuseid kivimeid uurida või maapõue sisemuses tegutsenud elukaid 3D-s liikuma panna ja mõista virtuaalreaalsuse tähtsust maapõuega seotud projektide kavandamisel ‒ olgu nendeks Tallinna-Helsingi tunnel või fosforiidiuuringud,” rääkis geoloogia doktorant ja kursuste korraldaja Kairi Põldsaar. Tema sõnul oligi kursuse eesmärk anda noortele ülevaade laboritöödest, IT-põhistest teaduslikest uurimismeetoditest ja teadmistest 3D-modelleerimise kohta.

Selleks, et geoloogia ja mäenduse tulevikust paremat ettekujutust anda, kutsub TTÜ geoloogia instituut kõiki loodusteaduste- ja tehnoloogiahuvilisi gümnasiste 27. veebruaril TTÜ avatud uste päevale, et tutvustada geoloogia instituudis uut maapõueressursside õppekava. Noored saavad osa lõhkamise demonstratsioonist ja ülevaate eriala rahvusvahelistest karjäärivõimalustest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!