Von Krahli teatri lavastuse keskmes on müstiline jää

2. veebr. 2018 Von Krahli teater - Kommenteeri artiklit

Jää sekt Von Krahli teatri lavastuses „ICE”. Foto: Herkko Labi

 

Von Krahli teatris etendub veebruaris ja märtsis lavastus „ICE”, mis on loodud Venemaa ühe kuulsaima kaasaegse kirjaniku Vladimir Sorokini romaani „Jää” ainetel. Lavastuse keskmes on müstiline jää, mis leiti Siberi taigasse kukkunud meteoriidilt. Seda erilist jääd puudutades jätab inimene kogu oma senise elu ja pühendab end täielikult kadunud vendade ja õdede otsingule. Ilmavalgust näeb Jää sekt, mis enne jää sulamist peab kokku koguma kõik kadunud 23 000 hinge ning muutma planeedi Maa tulevikku. Otsingute jooksul sõnastab sekt ümber elu tähenduse planeedil ja selle traditsioonilise ajaloo. Vahendeid valimata pühendab eesmärk abinõu ning kultus muutub olemise vältimatuks võtmeks.

Lavastus on representatsioon ringkäigust, mis on omane igale aktiivsele sektile: süvenev kognitiivne dissonats, sektist väljapoole jääva sihikindel eitamine, „õigete” moraalireeglite kehtestamine ja vankumatu pühadusega Raamat, mis ütleb täpselt, kuidas on ja kuidas ei ole. Lavastaja Essi Räisänen (Soome), laval näitlejad Mari Abel, Carl Alm, Henrik Kalmet, Riina Maidre, Mirtel Pohla ja Matti Raita. Lavastus sobib hästi keskkoolinoorele, puudutades teravalt gruppi kuuluvuse radikaalseid aspekte ja selle tagajärgi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!