Folkloristid arutlevad rahvusvahelisel konverentsil naiste rolli üle Eesti ajaloos

6. märts 2018 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

8. ja 9. märtsil korraldab Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule osakond koostöös kultuuriteaduste ja kunstide doktorikooliga Nelijärve puhkekeskuses rahvusvahelise folkloristide 13. talvekonverentsi „Kas sugu loeb?”.

Sooteema valik on ajendatud selle jõulisest esilekerkimisest avalikes aruteludes ja asjaolust, et neist on üldjuhul puudunud ajaloolis-kultuuriline mõõde.

Konverentsil kõneleb arheoloog Marika Mägi matrilineaarsuse võimalikkusest muinasaja Eestis. Ajaloolased Mati Laur ja Ken Ird võtavad vaatluse alla 18. sajandi kohtuprotokollid, mis heidavad valgust toonaste vallasemade elule. Merili Metsvahi räägib Adam Petersonist kui esimese öö õiguse idee Eestisse toojast 19. sajandi teisel poolel ja Katre Kikas käsitleb oma ettekandes Jakob Hurda naissoost korrespondente.

Konverentsi korraldaja ja üks esinejatest Merili Metsvahi sõnas, et üleilmastumise kontekstis on ka Eestis hakanud sootundlikkus ja -teadlikkus suurenema. „Selle muutuse on esile kutsunud avalikkuse ette tulnud kogemuslood, milles on rõhk soolisusel, sest need lood kõnetavad meid – ühtesid vähem, teisi rohkem. Et tasakaalustada nende lugude mõju ja arvestada ühiskondlikke otsuseid tehes Eesti oma traditsioone, on hädasti vaja teadlasi, kes tegeleksid meie perekonnaajaloo, sugudevaheliste suhete, seksuaalsuse ajaloo ja muude selliste teemadega. Samuti on tähtis, et nad tutvustaksid oma töö vilju laiemale auditooriumile. Seekordse interdistsiplinaarse konverentsi üks eesmärk ongi õhutada selles vallas teaduslikku arutelu.”

Samal ajal Eesti-kesksete ettekannetega on konverentsil ka ingliskeelne paralleelsektsioon, milles analüüsitakse soosuhteid ja -stereotüüpe, soolist käitumist ja sugudevahelisi suhteid eri rahvarühmade seas üle maailma. Esinejaid tuleb Iisraelist, Kanadast, Valgevenest, Soomest ja Makedooniast. Teiste hulgas peavad ettekande Tartu ülikooli rahvusvahelise õppekava „Folkloristika ja pärandirakendused” magistrandid, kes käsitlevad Itaalias, Indias, Hiinas, Jaapanis, Tiibetis ja Bangladeshis elavaid etnilisi rühmi.

Konverentsi toetavad Euroopa Liidu regionaalarengu fond (Tartu ülikooli Astra projekt „Per aspera”), TÜ eesti ja võrdleva rahvaluule osakond, TÜ üldajaloo osakond, TÜ humanitaarteaduste ja kunstide valdkond, hasartmängumaksu nõukogu ning Eesti välisministeeriumi koostöö- ja arenguprojekt „Valgevene kultuuri, keele ja kirjanduse instituudi ja Eesti kirjandusmuuseumi vaheline arengukoostöö”.

Konverentsi kava koos eessõnaga on kättesaadav ülikooli kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!