Haridusuudiseid välismaalt

2. märts 2018 - Kommenteeri artiklit

Välimus ei vasta ideaalile? Hakka või nälgima

55% Ühendkuningriigi 11−16-aastastest õpilastest väidab, et neid on koolis välimuse pärast kiusatud, vahendab BBC. Sellisele järeldusele jõuti, kui uuriti riigi erinevate piirkondade 12 fookusgrupi vastuseid. Kokku osales küsitluses üle tuhande lapse.

Kiusamise tagajärjel proovis 60% ohvritest oma välimust muuta, 53% hulgas esines ärevust, 29% tunnistas, et neil kujunes välja depressioon ja 24% hakkas vähem sööma. Kiusamise taga peitub ühiskonna surve näha välja nagu meedias kajastatud iluideaalid.

Marss vihmas – „kuni saab küllalt!”

USA-s Lääne-Virginias korraldasid õpetajad võimudega kooskõlastamata streigi, kus liikusid vihmas Michael Jacksoni laulu „Don’t Stop Til You Get Enough” saatel. Tantsivad õpetajad nõudsid palgatõusu ja juurde haigekassa hüvesid. Nad väidavad, et on osariikide palgatabelis 48. kohal. Vabariiklased lubasid õpetajatele 2% palgatõusu, samal ajal kasvab ravikindlustusmakse, mistõttu jääb raha vähem kätte. Lääne-Virginia haridusosakond soovib õpetajaid ebaseadusliku streigi eest trahvida, vahendab The Guardian.

Pigem jäävad janusse, kui tualetti lähevad

Saksamaal algatas A. Puhl petitsiooni puhtamate tualettruumide nimel. Eriti halvas olukorras on Maini-äärse Frankfurdi koolide tualetid. Petitsiooni toetab YouTube’i laetud video, mille keskmes seisab näomaski ja kummikinnastega tualetikasutaja, vihjates räpasusele. Mõne saksa õpilase jaoks on tualett nii vastikuks muutunud, et nad ei joo koolipäeva jooksul tilkagi, et ei peaks sinna minema. Nii tekib vedelikupuudus, mistõttu on neil ainetundides keskendumisraskused, vahendab Der Spiegel.

Kaks ühe hoobiga – kodutööd ja suhtlemine

Lapsevanemad kardavad tihti, et kui õpilane sotsiaalmeedias aega veedab, järgnevad koolis halvad hinded. Baierimaa teadlased väidavad, et lapsevanemate hirm on alusetu, vahendab Der Spiegel. Teadusväljaandes Educational Psychology Review kirjutavad Würzburgi ja Bambergi teadlased, et sotsiaalmeedias „istumine” võib hindeid hoopis parandada, kui samal ajal kodutöid teha. Halvaks muutuvad hinded siis, kui kodutööd unustatakse. Analüüsiti 30 000 13−22-aastase noore sotsiaalmeedia kasutust.

Nutitelefon on sama kahjulik kui nikotiin

Kolm Rootsi tervisespetsialisti võrdlevad nutitelefonide mõju tervisele suitsetamisega ja nõustuvad, et koolis peaks nende kasutamise ära keelama. Nutitelefonid võivad kahjustada aju väljaarenemist, lisaks suureneb lühinägelike arv, sest aju kohaneb ekraani kaugusega ning annab silmadele käsu keskenduda lähinägemisele. Nutitelefonid tekitavad samasuguse sõltuvuse nagu nikotiin ja teised mõnuained. Vaimse tervise probleemid avalduvad näiteks keskendumisraskuste ja stressina, vahendab The Local.

Saksamaal napib seksuolooge

Saksamaal koolitatakse liiga vähe seksuoloogia spetsialiste, vahendab The Local. Suuriigis töötab ainult kaks valdkonna uurimiskeskust. Merseburgi ülikoolis võeti sügisel magistriõppesse 180 kandidaadi hulgast 24 üliõpilast. Teine valdkonda õpetav kõrgkool asub Hamburgis (UKE). Osaliselt on teemaga seotud aineid võimalik õppida Frankfurdis ja Kielis. Professorid on mures, sest nende arvates on teema oluline ja isegi perearst peaks teadma, kuidas suhelda patsiendiga, kes vajab vastavat konsultatsiooni.

Araabia keel Taani erakoolidest välja!

Taanis esitas DF erakond (Rahvaerakond) parlamendile ettepaneku keelata erakoolidel araabia keeles õpetamine. Eelnevalt on sama erakond pannud ette lõpetada islami erakoolide osaline riiklik rahastus. Kui ettepanekust saab seadus, tähendab see erakoolide eelarve vähenemist 75% võrra. Ettepanek võib aga olla vastuolus Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooniga, vahendab The Local. Probleemi olemus ei seisne niivõrd õppekeeles, kuivõrd puudujääkides laste integreerumisel ühiskonda.

Pensionikärped ajasid õppejõud streikima

Ühendkuningriigis algas õppejõudude streik tuleviku pensionikärbete tõttu, mis võib mõne asjaosalise sõnul tähendada sissetuleku vähenemist planeeritust poole võrra. Nimelt maksab ülikool kui tööandja 18% palgast pensioniks. Streik mõjutab üle 50 ülikooli tööd. 80 000 üliõpilast allkirjastasid petitsiooni, millega nõutakse toimumata jäävate loengute ja seminaride eest õppemaksu tagasi. Ülikoolid ei kavatse tühistatud loenguid tuleviku tunniplaani lisada ega ka kompensatsiooni maksta, vahendab BBC.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!