Haridusuudiseid välismaalt

9. märts 2018 - Kommenteeri artiklit

Kohe tagasi õppima, muidu paneme Hold’i peale!

Ajaleht The Guardian kirjutab rakendustest, mis aitavad õppimist organiseerida ja mida saab nutitelefoni alla laadida. Nendeks on Marinara Timer, eelmisega sarnane PomoDone, Trello, Wunderlist, Moodle, Blackboard ja Mendeley. Nende jaoks, kelle mõtted telefoni kasutamine õppimiselt eemale viib, on rakendus Hold. Esimesena Norras kasutusele võetud rakendus annab kasutajale punkte iga 20 minuti eest, millal nutiseadet ei kasutatud. Punkte saab poes vahetada toodete ja teenuste vastu.

„Vabatahtlik” ja ohtlik Armani koolivorm

Taimei kool Tokyo jõukas Ginza piirkonnas sattus rahvusvahelise tähelepanu keskpunkti, kui võttis kasutusele Inglise vääringus 550 naela maksva Armani koolivormi. Kriitikute arvates on kasvavate laste koolivormi hind liiga kõrge. Kuigi õppeasutus väidab, et vormi kandmine ei ole kohustuslik, ostavad vanemad kalli riietuse, et nende laps ei tunneks end tõrjutuna. Kuna võhivõõrad on tänaval lapsi koolivormide tõttu tülitanud, palkas kool turvateenistuse, et kooliteel lapsi kaitsta, vahendab The Guardian.

Õppida saab suurelt ekraanilt väljakul, ujuvates klassides ja Book Book Tuk Tuki programmi abil

Kui õpilased ei saa kooli minna, tuleb kool nendeni viia, vahendab BBC. Näiteks Kambodža maapiirkondades jõuab haridus koju Book Book Tuk Tuki programmi abil, mis tähendab, et vabatahtlikud toovad motoriseeritud rikšadega raamatud ja teadmised lasteni, lisaks selgitavad nad vanematele, miks peaks lapsi koolitama. Veel räägitakse ühiskonna probleemidest, näiteks HIV-ist. Indoneesias õpivad lapsed mänguväljakul inglise keelt suurelt ekraanilt otse USA õpetajatelt. Bangladeshis tegutsevad paatides ujuvad klassid.

Kas Edgar saadetakse Saksamaalt välja?

Saksamaal Essenis võitleb Helmholtzi kool tuhande allkirjaga petitsiooniga Edgari riigist välja saatmise vastu. 14-aastase 9. klassi õpilase Edgari pere saadetakse tagasi Armeeniasse, hoolimata faktist, et Edgaril on lümfivähk. Perekond tuli Saksamaale ravi otsima, sest poisi vanem vend suri samasse vähivormi. Haigus diagnoositi Edgaril kaks aastat tagasi. Otse koolipingist on Saksamaal varemgi välja saadetud: 2017. aastal saadeti Saksamaal sündinud 14-aastane tüdruk Nepali, vahendab Der Spiegel.

Välimus ei vasta ideaalile? Hakka või nälgima

55% Ühendkuningriigi 11−16-aastastest õpilastest väidab, et neid on koolis välimuse pärast kiusatud, vahendab BBC. Sellisele järeldusele jõuti, kui uuriti riigi erinevate piirkondade 12 fookusgrupi vastuseid. Kokku osales küsitluses üle tuhande lapse.

Kiusamise tagajärjel proovis 60% ohvritest oma välimust muuta, 53% hulgas esines ärevust, 29% tunnistas, et neil kujunes välja depressioon ja 24% hakkas vähem sööma. Kiusamise taga peitub ühiskonna surve näha välja nagu meedias kajastatud iluideaalid.

Marss vihmas – „kuni saab küllalt!”

USA-s Lääne-Virginias korraldasid õpetajad võimudega kooskõlastamata streigi, kus liikusid vihmas Michael Jacksoni laulu „Don’t Stop Til You Get Enough” saatel. Tantsivad õpetajad nõudsid palgatõusu ja juurde haigekassa hüvesid. Nad väidavad, et on osariikide palgatabelis 48. kohal. Vabariiklased lubasid õpetajatele 2% palgatõusu, samal ajal kasvab ravikindlustusmakse, mistõttu jääb raha vähem kätte. Lääne-Virginia haridusosakond soovib õpetajaid ebaseadusliku streigi eest trahvida, vahendab The Guardian.

Pigem jäävad janusse, kui tualetti lähevad

Saksamaal algatas A. Puhl petitsiooni puhtamate tualettruumide nimel. Eriti halvas olukorras on Maini-äärse Frankfurdi koolide tualetid. Petitsiooni toetab YouTube’i laetud video, mille keskmes seisab näomaski ja kummikinnastega tualetikasutaja, vihjates räpasusele. Mõne saksa õpilase jaoks on tualett nii vastikuks muutunud, et nad ei joo koolipäeva jooksul tilkagi, et ei peaks sinna minema. Nii tekib vedelikupuudus, mistõttu on neil ainetundides keskendumisraskused, vahendab Der Spiegel.

Kaks ühe hoobiga – kodutööd ja suhtlemine

Lapsevanemad kardavad tihti, et kui õpilane sotsiaalmeedias aega veedab, järgnevad koolis halvad hinded. Baierimaa teadlased väidavad, et lapsevanemate hirm on alusetu, vahendab Der Spiegel. Teadusväljaandes Educational Psychology Review kirjutavad Würzburgi ja Bambergi teadlased, et sotsiaalmeedias „istumine” võib hindeid hoopis parandada, kui samal ajal kodutöid teha. Halvaks muutuvad hinded siis, kui kodutööd unustatakse. Analüüsiti 30 000 13−22-aastase noore sotsiaalmeedia kasutust.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!