Haridusuudiseid välismaalt

16. märts 2018 - Kommenteeri artiklit

Sotsiaalmeediat võetakse puhta kullana

Inglismaal Ida-Londonis näidati neljale õpilasele libauudist. Pildil oli kujutatud lennukeid ja üleujutust. Kolm last nägid paberil pilti tekstiga. Nemad kahtlesid ja arvasid pigem, et uudis on vale, tuues välja võimalikke vigu pildil. Ühele lastest anti leht Twitteri libasäutsuga pildi kohta. Tema arvas, et kõik on ehtne, ja ütles, et tõenäoliselt jagab ta pilti ja räägib uudisest sõpradele. Riigi kirjaoskuse trusti andmetel usub iga viies laps kõike, mida sotsiaalmeedias loeb, vahendab BBC.

Tudengid õgivad tarkusetablette

Hoolimata riskidest kasutavad üliõpilased „tarkusetablette”. Nii kutsutakse ravimeid, mille retsept kirjutatakse välja tähelepanuhäirete käes vaevlevatele inimestele. Internetist võib tablette tellida aga igaüks. Tabletid aitavad tudengil keskenduda, seega eiratakse paremate tulemuste nimel hoiatusi, et teaduslikke andmeid selle kohta, mis juhtub, kui ravimeid pikemat aega kasutada, ei ole. Mõni tudeng tunnistabki, et on tablettidest sõltuvuses, on kaotanud isu, ei saa magada ja on rahutu, vahendab BBC.

Briti noori kummitab hasartmängusõltuvus

Välja on mõeldud tunnid, mis ennetavad noorte hasartmängusõltuvust ja õpetavad, kuhu probleemi korral abi otsima minna, vahendab tes.com. Hinnanguliselt on Suurbritannias 25 000 õpilast, kel võib esineda hasartmängusõltuvus. Katsetunnid tehti 14-aastastele. Kokku osales 650 õpilast, kelle hulgast 41% oli eelmise aasta jooksul mänginud raha peale kaarte, keerutanud automaati või vedanud kihla. Ainult 14% osalejatest väitis, et oli saanud enne seda koolist infot hasartmängude riskide kohta.

Kohe tagasi õppima, muidu paneme Hold’i peale!

Ajaleht The Guardian kirjutab rakendustest, mis aitavad õppimist organiseerida ja mida saab nutitelefoni alla laadida. Nendeks on Marinara Timer, eelmisega sarnane PomoDone, Trello, Wunderlist, Moodle, Blackboard ja Mendeley. Nende jaoks, kelle mõtted telefoni kasutamine õppimiselt eemale viib, on rakendus Hold. Esimesena Norras kasutusele võetud rakendus annab kasutajale punkte iga 20 minuti eest, millal nutiseadet ei kasutatud. Punkte saab poes vahetada toodete ja teenuste vastu.

„Vabatahtlik” ja ohtlik Armani koolivorm

Taimei kool Tokyo jõukas Ginza piirkonnas sattus rahvusvahelise tähelepanu keskpunkti, kui võttis kasutusele Inglise vääringus 550 naela maksva Armani koolivormi. Kriitikute arvates on kasvavate laste koolivormi hind liiga kõrge. Kuigi õppeasutus väidab, et vormi kandmine ei ole kohustuslik, ostavad vanemad kalli riietuse, et nende laps ei tunneks end tõrjutuna. Kuna võhivõõrad on tänaval lapsi koolivormide tõttu tülitanud, palkas kool turvateenistuse, et kooliteel lapsi kaitsta, vahendab The Guardian.

Õppida saab suurelt ekraanilt väljakul, ujuvates klassides ja Book Book Tuk Tuki programmi abil

Kui õpilased ei saa kooli minna, tuleb kool nendeni viia, vahendab BBC. Näiteks Kambodža maapiirkondades jõuab haridus koju Book Book Tuk Tuki programmi abil, mis tähendab, et vabatahtlikud toovad motoriseeritud rikšadega raamatud ja teadmised lasteni, lisaks selgitavad nad vanematele, miks peaks lapsi koolitama. Veel räägitakse ühiskonna probleemidest, näiteks HIV-ist. Indoneesias õpivad lapsed mänguväljakul inglise keelt suurelt ekraanilt otse USA õpetajatelt. Bangladeshis tegutsevad paatides ujuvad klassid.

Kas Edgar saadetakse Saksamaalt välja?

Saksamaal Essenis võitleb Helmholtzi kool tuhande allkirjaga petitsiooniga Edgari riigist välja saatmise vastu. 14-aastase 9. klassi õpilase Edgari pere saadetakse tagasi Armeeniasse, hoolimata faktist, et Edgaril on lümfivähk. Perekond tuli Saksamaale ravi otsima, sest poisi vanem vend suri samasse vähivormi. Haigus diagnoositi Edgaril kaks aastat tagasi. Otse koolipingist on Saksamaal varemgi välja saadetud: 2017. aastal saadeti Saksamaal sündinud 14-aastane tüdruk Nepali, vahendab Der Spiegel.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!