Haridusuudiseid välismaalt

23. märts 2018 - Kommenteeri artiklit

Spikrina kasutati tualetiseina

Šveitsis Winterthuris leiti pärast kinnisvaramajanduse eksamit WC seinalt osa vastuseid, mis tähendab, et ilmselgelt spikerdati. Seinale kirjutajal paluti oma tegu üles tunnistada. Kuna ta seda ei teinud, tuleb osalejatel osa eksamist juunis uuesti sooritada. Uurimisse sekkus ka politsei, aga ikkagi ei ole teada, kuidas ja millal vastused seinale said. Õpilased on pettunud ning rühma peale palgati advokaat, kes võitleb selle nimel, et veebruari eksamitulemusi arvestataks, vahendab ajaleht 20 Minuten.

Globaalne õpetaja juhtis tähelepanu õpitingimustele kodus

Londoni kunsti- ja tekstiiliõpetaja Andria Zafirakou võitis globaalse õpetaja auhinna. Ta on esimene auhinna võitnud britt. Dubais toimunud tseremoonial ütles ta, et hoolimata elutingimustest ja probleemidest on igal lapsel õigus ja võimalus edukalt ellu viia oma unistused. Mõni ta õpilastest pidi õppima vannitoas, sest kodus ei olnud mujal ruumi. Nii organiseeris ta lisatunnid, et õpilased saaks rahulikult koduseid ülesandeid teha, vahendab BBC.

Õpetajad ei taha relvastuda

Florida koolitulistamises ellujäänud koolirahvas on õpetajate relvastamise vastu. President Trumpi sõnul aitaksid relvastatud õpetajad kiiresti võimaliku rünnaku maha suruda. Hariduskonverentsil ütlesid tulistamise üleelanud, et relvad ei aita. Vastupidi, relvakohustus suurendaks juhuslike õnnetuste ohtu. Lisaks muutuks õpikeskkond, osa õpilastest tunneks end ebamugavalt, teades, et õpetaja kannab relva. Kuu möödumist koolitulistamisest meenutati õpilaste marsiga klassist õue üle kogu USA, vahendab BBC.

Inglise koole tabas pommiähvarduste laine

The Guardiani andmeil sai üle 400 Inglismaa kooli lühikese ajavahemiku jooksul pommiähvarduse, mis õnneks osutus valehäireks. Arvatavasti USA-st saadetud e-kirjades nõuti koolidelt raha, väites, et seadmed on koolis ja valmis plahvatama juhul, kui raha üle ei anta. Politsei sõnul ohtu ei olnud. Politseinikud käisid koolides ja veenasid töötajaid, et lapsi ei ole vaja evakueerida. Uurimine käib. Kinnitatakse, et iga relvaähvardust võetakse tõsiselt ning süüdlane peab oma tegude eest vastutama.

Sotsiaalmeediat võetakse puhta kullana

Inglismaal Ida-Londonis näidati neljale õpilasele libauudist. Pildil oli kujutatud lennukeid ja üleujutust. Kolm last nägid paberil pilti tekstiga. Nemad kahtlesid ja arvasid pigem, et uudis on vale, tuues välja võimalikke vigu pildil. Ühele lastest anti leht Twitteri libasäutsuga pildi kohta. Tema arvas, et kõik on ehtne, ja ütles, et tõenäoliselt jagab ta pilti ja räägib uudisest sõpradele. Riigi kirjaoskuse trusti andmetel usub iga viies laps kõike, mida sotsiaalmeedias loeb, vahendab BBC.

Tudengid õgivad tarkusetablette

Hoolimata riskidest kasutavad üliõpilased „tarkusetablette”. Nii kutsutakse ravimeid, mille retsept kirjutatakse välja tähelepanuhäirete käes vaevlevatele inimestele. Internetist võib tablette tellida aga igaüks. Tabletid aitavad tudengil keskenduda, seega eiratakse paremate tulemuste nimel hoiatusi, et teaduslikke andmeid selle kohta, mis juhtub, kui ravimeid pikemat aega kasutada, ei ole. Mõni tudeng tunnistabki, et on tablettidest sõltuvuses, on kaotanud isu, ei saa magada ja on rahutu, vahendab BBC.

Briti noori kummitab hasartmängusõltuvus

Välja on mõeldud tunnid, mis ennetavad noorte hasartmängusõltuvust ja õpetavad, kuhu probleemi korral abi otsima minna, vahendab tes.com. Hinnanguliselt on Suurbritannias 25 000 õpilast, kel võib esineda hasartmängusõltuvus. Katsetunnid tehti 14-aastastele. Kokku osales 650 õpilast, kelle hulgast 41% oli eelmise aasta jooksul mänginud raha peale kaarte, keerutanud automaati või vedanud kihla. Ainult 14% osalejatest väitis, et oli saanud enne seda koolist infot hasartmängude riskide kohta.

 

 

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!