Laste omaloomingunäitusele „Minu Eestimaa” saabus 111 tööd

8. märts 2018 Elo Feigenbaum ja Viivi Rae Tartu Maarjamõisa lasteaia õpetajad - Kommenteeri artiklit

Minu kodu on Eestimaa,

ilus väike riik on ta.

Uhkelt hoian Eesti lippu,

panen lipu Tähetorni tippu!

Need read on kirja pannud 7-aastane Mattias Tartu Sassi lasteaiast ning see luuletus on üks laste omaloomingu näitusele saadetud 111 tööst. Traditsiooniliselt tähistab Tartu Tammelinna raamatukogu emakeelepäeva luulekonkursi korraldamisega lasteaiaealistele lastele. Aastatega on osavõtjate arv kasvanud nii suureks, et luulekonkurss on jaotatud lausa kolmele päevale, mis tõestab, et lastele meeldib esineda. Loomulikult on siin oma osa õpetajatel ja lastevanematel, kes on aidanud lapsi luuletuste õppimisel ja kes neid konkursil toetavad.

Paralleelselt luulekonkursiga avatakse igal aastal raamatukogus ka laste omaloomingu näitus. Erinevalt varasematest aastatest kutsusime sel aastal lapsi üles väljendama end nii sõnas kui ka pildis. Kuna meie riik sai veebruaris saja-aastaseks, saatsime osalemiskutsed üle terve Eestimaa. Siinkohal väike ülevaade meile saadetud töödest.

Südantsoojendav oli avada Saaremaalt Pärsama lasteaiast saabunud paksu ümbrikku laste töödega. Liigutav oli lugeda laste kirjutatud luuletusi ja vaimustav vaadata kirjatöödele lisatud illustratsioone. Hea meel on kogeda, kuidas lapsed armastavad ja väärtustavad oma kodupaika:

Saaremaa on tükike Eestit,

kivine saar, minu kodusaar.

Siin kiviaiad ja kadakad, tuulikud ja rannaliiv.

Just nii on iseloomustanud 6-aastane Rein oma kodupaika.

Eriline pilgupüüdja oli Narva Põngerja lasteaiast saabunud 4-aastase Karina uhke värviküllane mosaiikpilt. Siinkohal kuuluvad kiidusõnad juhendajale, kes leidlikult on mosaiigitükkideks ära kasutanud juba käibel olnud trükised, mis on ehtne ja õpetlik näide taaskasutusest.

4-aastane Viktoria kinnitab oma luuletuses, kui vajalikud on talle isa, ema ja sõbrad, kelle ühine kodu on Eesti. Samuti kirjutab 4-aastane Nikolai, kui ilus on Eestimaa ja kinnitab, et siit ei lahku ta eal.

Esile tahaks tõsta Häädemeeste lasteaiast saabunud töid, mis on hea näide erinevatest kunstitehnikatest. Näiteks Baironi tööd „Minu linnud lendavad Eestimaal”.

6-aastane Estrit Tapa Pisipõnni lasteaiast saatis näitusele omanäolise stiliseeritud plakati, kuhu ta on kirja pannud nägemuse Eestist ja oma tulevikuunistused. Estrit on plakatil kasutanud lastele teada tuntud rahvussümboolika elemente: lippu, rahvuslindu ja rahvuslille.

Ka mitme Tallinna lasteaia lapsed on töid näitusele saatnud. Siinkohal muidugi eriline tänu õpetajatele. Nii on tulnud mitu erineva stiilinäitega tööd Tallinna Lotte lasteaiast. Lapsed on lisanud oma töödele tuntud kirjanike luuleread.

Näituse ehteks on kindlasti Tallinna Mudila lasteaiast saadetud piltide seeria. Kunstiringi õpetaja juhendamisel on valminud terve hulk näitusetöid, mis paeluvad meid oma värviküllusega. Maalitud piltide üks peategelane on meie rahvuslind suitsupääsuke. Iga laps on leidnud endale sobiva viisi ja sidunud sümbolid omavahel. Siin sobib tsiteerida 5-aastase Rasmuse loodud luuletuse viimaseid ridu: „… hoiame, kaitseme ja armastame sind.“

Hulgaliselt laekus töid meie kodulinnast Tartust. Tartu Karoliine lasteaia lapsed ja õpetaja üllatasid meid suure hulga eriilmeliste näitusepiltidega, nende seas ühistööna valminud sinimustvalge plakatiga, kuhu rühma lapsed olid kirjutanud nende arvates kõige ilusamad sõnad eesti keeles.

Karoliine lasteaia lapsed olid näitusepiltide loomisse kaasanud ka vanemad. Koos emade-isadega kirjutatud luuleread jutustavad meile ilusast linnast Tartust ja selle rohelistest parkidest. Lapsed on ühel meelel, et ilma koduta valitseb südames kurbus. 5- aastase Lilileeni saadetud luuletus „Tunne” kõlab nii:

Eestimaal elades on uhkusetunne,

eesti keeles kõneldes – keeletunne.

Kevadises Tartus on mul kevadetunne,

soojal suvel aga kuumatunne.

Täna on mul hoopis sisetunne,

sest oma kodus on mul kodutunne.

Arvukalt oli osavõtjaid Tartu Sassi lasteaiast. 7- aastane Artur kirjutab meie vapratest sõjameestest, kes on alati valmis seisma oma maa eest. Oma kirjatükkides nimetavad lapsed ka Eesti kauneid paiku ja imetlevad puutumatut loodust. 6-aastane Mirtel kirjutab:

Minu kallis Eestimaa, kaunis on su mets ja aas.

Minu Eesti lipp on ilus, Läänemeres räim ja kilu.

Siin on järved, siin on sood,

siin on minu kodulood.

Tartu Mõmmiku lasteaia laste pliiatsijoonistused võlusid oma lihtsuse ja lapsepärasusega. Mustvee lasteaia lapsed aga üllatasid rahvuslikes värvides kleepetöödega.

 

Veel tahaks ära märkida Mari lasteaiast saabunud 6-aastase Rendo täiuslikult kujundatud näitusetööd, mis oma sügava sõnumiga sobiksid suurepäraselt lastele mõeldud luuleraamatusse. Väike autor jõuab tõdemuseni, et ükskõik kus kaugel reisida, koju tullakse alati rõõmuga, sest siin on sinu sõbrad.

4-aastane Art Sireli lasteaiast on välja mõelnud loo, kuidas suitsupääsukese noka vahelt pudenenud terakesest kasvab rukkilill. Laste fantaasia ja mõttemaailm on piiritu

Paljude piltide ja omaloodud luuletustega rõõmustasid meid ka meie oma, Tartu Maarjamõisa lasteaia lapsed. 6-aastase Adele kujundatud omapärane plakat sobiks suurepäraselt emakeelepäeva plakatiks.

Täname kõiki lapsi ja nende õpetajaid, samuti lapsevanemaid, tänu kellele saime korraldada meeldejääva näituse Eestimaast.

6-aastase Maribeli sõnadega:

Eestimaa, Eestimaa, mul armas oled sa.

Kallis sina minule, mina kallis sinule.

Eestimaa, Eestimaa, siin on tore elada,

sina rõõmuks minule, mina rõõmuks sinule.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!