Loodusõpetuses on tulekul uudsed tasemetööd

2. märts 2018 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Klassiõpetajaid on ärevaks teinud esmakordselt korraldatav loodusõpetuse e-tasemetöö, mis ootab sügisel ees 4. ja 7. klassi õpilasi.

Eeltestimine koolides on muutnud õpetajad ärevaks,” vahendas probleemi Tartu Descartesi kooli klassiõpetaja Küllike Kütimets. „Koolides saadeti õpetajad testi ajal ukse taha ja nad ei saanudki teada, mis tüüpi ülesandeid lapsed lahendasid. Õpetajate hinnangul vajab esimese kooliastme laps aga veel oma õpetaja kohalolu. Kaasava hariduse korral on klassis ju väga erinevaid lapsi.”

Ülesanded ei selgunud ka tagasi­sidest, mille Innove läkitas õpetajaile ligi kolmveerand aastat hiljem. Õpetajaile saadeti vaid segasevõitu analüüsi­tabelid. Neile teeb muret seegi, et suvega unustavad lapsed õpitu sootuks ja sügisel peab enne tasemetööd jääma kordamisaega.

Õpetajatel ongi tekkinud hulk küsimusi.

Millised on Innove plaanid loodusõpetuse e-testiga? Kas proovitestide sooritamist analüüsitakse ja tehakse vajadusel muudatusi? Kas õpetajaile korraldatakse infopäevi? Vähemasti esimese kooliastme lastega tuleb lahendada mitut tüüpi ülesandeid, aga kuna loodusõpetuse ainekava on väga üldsõnaline, on raske oletada, millist tüüpi ülesandeid lapsed oskama peavad.

 


Klassiõpetajate küsimustele vastas Innove loodusvaldkonna peaspetsialist Elle Reisenbuk:

Elle Reisenbuk.

2018. aasta sügisel toimuvate 4. ja 7. klassi uute funktsionaalsusega tasemetööde tõttu ei peaks koolid ärevusse sattuma. Meie soov on, et nii õpilased kui ka õpetajad suhtuksid testi pingevabalt. Uued testid on eelkõige õppimist toetavad, mitte kontrollivad hindamisvahendid.

Kahe aasta jooksul on loodusõpetuses toimunud kaks eelpiloteerimist ja kaks katsetamist. Ühelgi korral ei ole Innove saadetud testimise juhistes mainitud, et aineõpetaja ei tohiks testi lahendamise ajal juures olla. On olnud kooli enda otsustada, kes testi läbi viib. Ainult esimesel korral olid läbiviijad Innove saadetud inimesed, aga ka siis ei olnud aineõpetajal keelatud juures viibida.

Eelmise aasta jaanuaris toimunud katsetuse tagasisidelehed jõudsid koolidesse kahjuks alles sügisel. Eelkõige oli põhjus selles, et pidime oma eksamite infosüsteemi (EIS) põhjalikult arendama, et EIS suudaks ise genereerida nii grupi kui ka õpilase tagasisidelehe. Paraku ei kulge arendustööd alati nii kiiresti, kui tahaksime. Küsisime tagasisidelehtede vormi  kohta arvamust nii õpetajatelt, õpilastelt kui ka lapsevanematelt. Esialgne analüüs näitab, et üldine hinnang tagasisidelehtedele on hea ja vastanud leidsid, et tagasiside oli arusaadav.

Saame aru õpetajate soovist testiülesandeid näha, kuid kahjuks ei saa me neid avalikustada, kuna ülesandeid kasutatakse veel. Ainult testidega kaasnevas eristuskirjas toome mõlemas kooliastmes ühe mitmeosalise ülesande näite, sealt saab ülevaate, millised ülesanded testi tulevad. Küll aga saavad õpilased lahendada sarnaseid ülesandeid Innove valmistatavates ülesandekogudes. Juba eelmisest aastast saab testis olevaid ülesandetüüpe harjutada EIS-i avalikus vaates, kui minna aadressil https://eis.ekk.edu.ee/eis/, valida avalikud ülesanded, sobiv kooliaste ja aineks määrata loodusõpetus. Selle info oleme ka koolidele edastanud.

Nii mõlema eelpiloteerimise kui ka katsetamise tulemusi on Tartu ülikool põhjalikult analüüsinud ja vastavalt sellele oleme teinud vajalikke muudatusi. Käesoleva aasta jaanuaris toimunud katsetusel oli muudatusi kõige rohkem, kuna vastavalt 2017. aasta sügisel toimunud eelpiloteerimise tulemustele eristasime kirjeldatud tunnuste ja tasemete põhjal kuus taset, mis võimaldasid vähendada testi mahtu. See andis võimaluse sooritada nii 4. kui 7. klassi test üldjuhul 45 minutiga (senise 60 ja 90 minuti asemel). Vastavalt muudatustele lähevad ka tagasisidelehed lihtsamaks.

Loodusvaldkonna arendustööst on antud ülevaade loodusainete õpetajate kokkusaamistel ja konverentsidel. 2016. aasta kevadel korraldasime infopäeva otseselt loodusõpetust andvatele õpetajatele. 2018. aasta kevadel toimuvad infopäevad loodus­ainete õpetajatele eraldi 1.–2. ja 3.–4. kooliastmes. Seal anname ülevaate uue funktsionaalsusega testide arendustööst, plaanitavatest muudatustest loodusainete õppekavas ja Innove poolt õpetajate kasutusse antavatest e-ülesandekogudest.”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!