Noortel nupp nokkis

16. märts 2018 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

Tartu Tamme gümnaasium korral­das kolmandat korda teadusvõistluse „Nupp nokib”. Ülesannete lahendamiseks oli kooliteadmistest enamgi vaja nutikust, loogilist mõtlemist ja loovat lähenemist.

Lisaks Tamme gümnaasiumi seitsmele meeskonnale olid oma taibukad kohale läkitanud Jõgevamaa, Valga, Põlva ja Võru riigigümnaasiumid. Külalised Tamperest ja Riiast andsid võistlusele rahvusvahelist jumet.

Soomlased arvasid, et nende õppekava on veidi lahjem kui meie oma, seepärast jagasime nad eestlaste võistkondadesse ära, kuigi võistluse eesmärk pole tulla esimeseks, ninast veri väljas, vaid teadusest lusti tunda,” märkis Tamme gümnaasiumi direktor Ain Tõnisson (esimesel pildil mõõdulindiga).

Rõõmus ja loov vaim lehviski Tamme gümnaasiumi avaras aatriumis võistluse esimestest hetkedest.

Noored tahtsid väga siia tulla,” lausus Jõgevamaa gümnaasiumi füüsikaõpetaja Vello Mägi, kelle õpilased võistluse mullu võitsid. Tänavu osalesid mulluste staaride kõrval kümnendikud, et järjepidevus ei katkeks. „Selleks võistluseks ei saa valmistuda nii nagu olümpiaadideks. Tähtis on nupukus ja meeskonnamäng.”

Võistkonnad said ülesanded korraga kätte ja edasi tuli igal viisikul otsustada, kas puretakse kambaga kõike koos või jagatakse ülesanded kiiruse huvides omavahel ära. Poole tunni pärast oli esimene kontrollaeg, mil tuli žüriile ühe ülesande lahendus teatada, ja edasi pidi juba iga kümne minuti järel tehtust raporteerima.

Hulk ülesandeid oli praktilise loomuga. Näiteks Hanoi torni ehitamisel tuli liigutada rasked kettad esimeselt vardalt kolmandale, järgides kolme reeglit: korraga tohib liigutada vaid ühte ketast, iga käik tähendab pealmise ketta võtmist ja asetamist teise varda otsa, suuremat ketast ei tohi asetada väiksema peale. Võistlejate soorituse aeg erines kolm korda.

Võistlejad said vahepeal ka topsi sülitada – et täita ülesannet, mis nõudis süljest DNA eraldamist, kasutades reaktiivide ja vahenditena nõudepesuvahendit, etanooli, vett ja naatriumkloriidi.

Elevust tekitas meditsiiniülesanne, mis nõudis esmaabi andmist minestanud ja käevigastusega kaaslasele enne kiirabi tulekut.

Kõige ajamahukamaks osutus elektriauto ehitamine etteantud vahenditest. Mõnigi noormees tunnistas, et hoiab jootekolbi käes esimest korda elus. Autot tuli ka lõppvõistlusel demonstreerida. Finišisse jõudis paraku vaid üks võistleja.

Kiires lõppmängus ehitasid võistkonnad kahekümnest A4 paberilehest torni, kusjuures liimi ja sülge ei tohtinud lehtede ühendamiseks kasutada.

Mõnigi torn langes enne ülemõõtmist pelgalt hingeõhust.

Tänavuseks võitjaks tuli Tamme gümnaasiumi võistkond Mitu Pead.

Teadusvõistlusega samal ajal lõid ülejäänud Tamme gümnaasiumi õpilased õppevideoid, valida sai ligi 50 teema hulgast. Näiteks sai bioloogiliselt selgitada seda, kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha, või siis uurida füüsika aspektist, kas sinus on särtsu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!