Ristiku põhikool viis õpilased Eesti Wabariigi aega

12. märts 2018 Birgit Sagar Ristiku põhikooli huvijuht - Kommenteeri artiklit

Õppealajuhataja vestlus kirikutähtpäevadest.

Ristiku põhikool korraldas Eesti vabariigi 100. sünnipäeva puhul oma õpilastele Eesti vabaõhumuuseumis kolm harivat ja tegusat koolipäeva. 20.‒22. veebruarini külastasid muuseumi kõik 1.‒9. klassi õpilased ja said osa nii muuseumipedagoogide tunnist kui ka töötubadest, mida viisid läbi meie oma kooli õpetajad.

Kuie koolis toimunud muuseumitund viis lapsed 1938. aastasse, kus tehti ettevalmistusi Eesti Wabariigi 20. aastapäevaks. Üheskoos prooviti nimede eestistamist, koostati piduliku aktuse eelarve, kuulati ja lauldi hümni, mängiti läbi 1938. aasta aprillis toimunud presidendivalimised ning valmistati vahukooretorti kirssidega.

Ristiku põhikooli aineõpetajate juhendatud töötubades tuli hakkama saada ebatavalise õpikeskkonnaga, näidata üles leidlikkust ja teha meeskonnatööd pea saja aasta taguses ajas, kus tihti puudus elekter, rääkimata tänapäeva suhtluskanalitest ja nutivahenditest. Lapsed said aimu, millised olid eelmise sajandi alguses vaba aja veetmise viisid, kuidas hoidis vanarahvas oma tervist, kui polnud perearste ja apteeke, milliseid loomi kasvatati ja millised tööriistu kasutati metsatöödel.

„Lapsed on harjunud tänapäeva valikurohke ja kireva maailmaga,” rääkis Ristiku põhikooli direktor Katrin Luhaäär. „Eesti vabaõhumuuseumis said nad näha, et Eesti elu pole alati olnud nii võimalusterohke ja hakkama tuli saada ilma Instagrami, Facebooki ning Snapchatita,” lisas Luhaäär.

Need olid õpetlikud ja meeldejäävad koolipäevad. Pakaselised ilmad ei olnud takistuseks, et nautida muuseumis toimunut ja tavalisest teistsuguseid koolitunde. Vabaõhumuuseum andis hea võimaluse minna ajas tagasi ja tutvustada lastele elu meie esivanemate ajal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!