Tartu ülikooli eetikakeskus kutsub koole ja lasteaedu taas konkursile

5. märts 2018 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli eetikakeskus kuulutab avatuks 2018. aasta konkursid „Hea lasteaed kui väärtuspõhine lasteaed” ja „Hea kool kui väärtuspõhine kool”. Neil osalemiseks tuleb koolil või lasteaial kirjutada konkursitöö, milles analüüsitakse väärtuskasvatustegevust oma haridusasutuses.

Eetikakeskus pakub koolidele ja lasteaedadele konkursitöö kirjutamisel abi, korraldades tänavu kevadel viis koolitust ja koostööseminari. „Oleme koostanud eraldi juhendid konkursil osalenud asutustele ja uutele osalejatele. Esimest korda toimuvad ka heade praktikate seminarid, kus konkursil varem osalenud asutused jagavad kogemusi. Meie eesmärk on, et nende tubli töö innustaks ka teisi,” ütles Nele Punnar, hea kooli ja lasteaia projektijuht.

Konkursitöö esitamise tähtaeg on 7. mail. Konkursside eesmärk on edendada koolides ja lasteaedades väärtuskasvatust ning tunnustada ja levitada häid praktikaid. Täpsema info leiab eetikaveebist.

Väärtuskasvatuse lasteaed 2017 tiitli pälvinud Tartu lasteaia Lotte direktori Viive Vellemaa sõnul aitas konkursitöö kirjutamine anda juba tehtud tööle tähenduse ja luua meeskonnas ühtsustunnet. „Toetava nõustaja, nn kriitilise sõbra abil leidsime üles ka oma lasteaia tugevad küljed,” oli Vellemaa rahul.

„Õppeaasta eesmärkide sõnastamine on muutunud hea kooli koolituste ja töö kirjutamise abil tõhusamaks,” ütles Malle Õiglas, väärtuskasvatuse kool 2017 tiitli saanud Haapsalu linna algkooli direktor. Õiglas lisas, et Haapsalu linnavalitsus aktsepteeris konkursitööd sisehindamisaruandena, seega oli analüüsi kirjutamine hea kooli mudelile toetudes koolipere tegemiste loomulik osa.

Teise väärtuskasvatuse kool 2017 tiitli pälvinud kooli, Tartu Kivilinna kooli direktor Karin Lukk on samuti veendunud, et konkurss on hea võimalus heita sügavam pilk oma kooli tegemistesse ning saada kindlust, kas suund, kuhu liigutakse, on ikka see, kuhu tahetakse välja jõuda. „Kuigi öeldakse, et me õpime midagi tehes, õpime tegelikult alles tehtud analüüsides,” lisas Lukk.

Tartu ülikooli eetikakeskuse konkurssidel on aastatel 2009–2017 osalenud 57 kooli ja 74 lasteaeda. Kõrgeim tunnustus, väärtuskasvatuse kooli või lasteaia tiitel, on välja antud 12 koolile ja 12 lasteaiale. Konkursid toimuvad haridus- ja teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009–2013” jätkuprogrammi 2015–2020 raames.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!