Tartus kohtuvad Balti riikide hiina keele õpetajad

1. märts 2018 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

2. ja 3. märtsil peetakse Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledžis rahvusvahelist sümpoosioni, mille keskmes on hiina keele kui võõrkeele õpetamise metoodilised ja praktilised küsimused.

Sümpoosionil keskendutakse peamiselt kahele valdkonnale: õppija emakeele ja kultuurikonteksti arvestamise olulisusele hiina keele õpetamisel võõrkeelena ning sellele, kuidas ja milliseid praktilisi meetodeid rakendada keeletundides selleks, et kõnekeele omandamine oleks võimalikult tõhus. Peaesinejad on professor Chin-Chin Tseng Taiwani riiklikust pedagoogikaülikoolist ja professor Yea-Fen Chen Indiana ülikoolist Bloomingtonis USA-s. Ettekandjate seas on ka Eesti ja Leedu kõrg- ja üldhariduskoolide hiina keele õpetajaid.

Üritus toimub Hiina vabariigi (Taiwani) valitsuse toetusel, mida vahendab Taipei Riia esindus, kolledži pikaajaline koostööpartner hiina keele õppe arendamisel. Kaaskorraldaja on Tartu ülikooli Aasia keskus.

Sümpoosioni idee autori ja peakorraldaja, hiina keele ja kultuuri õpetaja dotsendi Märt Läänemetsa sõnul on hiina keele õppimise ja õpetamise populaarsus viimasel ajal kiiresti suurenenud. Nii on see ka Eestis ja mujal Baltikumis, ent hiina keele õpetajate koolitus ei jõua valdkonna populaarsuse kasvuga pahatihti sammu pidada.

„Kuigi nii Hiina rahvavabariik kui ka Taiwan pakuvad aeg-ajalt koolitusi ja neil osalemise toetusi, jõuab see ainult vähesteni. Sellepärast on selline praktilise suunitlusega sümpoosioni korraldamine kohapeal väga oluline,” ütles Läänemets. Eriti vajalikuks peab ta hiina keele õpetamise meetodite väljatöötamise ja õppevahendite loomist sihtrühmade emakeeles, kuna inglise keele vahendusel õppimine toob paratamatult kaasa teatud filtri.

Sümpoosion algab mõlemal päeval kell 10 Tartus Jakobi 2 õppehoone auditooriumis 114. Loenguid on oodatud kuulama kõik huvilised.

Programmi raames avatakse reedel, 2. märtsil kell 17 Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži raamatukogus (Lossi 3–213) näitus „Sinoloogia ja hiina keele õpetamine Tartu ülikoolis”. Seal on välja pandud ka TÜ vilistlase, kunstnik Virge Loo tušimaalide seeria „Sah-sah”.

Sümpoosioni programmiga saab tutvuda kolledži kodulehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!