Tippülikoolide võrgustik The Guild soovib teadusrahastuse kahekordistamist

21. märts 2018 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

Euroopa tippülikoolide võrgustik The Guild teatas tänases avalduses, et kutsub Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamenti ja Euroopa Nõukogu üles leidma järgmises mitmeaastases finantsraamistikus teadus-, innovatsiooni- ja haridusrahastuse jaoks senisest kaks korda suuremat summat.

The Guild, mille liikmete hulka kuulub ka Tartu ülikool, rõhutas, et Euroopa Liidu 9. raamprogrammi rahastamise kasvatamine 160 miljardi euroni looks 2040. aastaks hinnanguliselt 650 000 uut nn tarka töökohta ja suurendaks Euroopa SKT-d 0,46% võrra. Võrgustiku hinnangul oleksid need arengutendentsid olulised seniste programmide, näiteks „Horisont 2020” ja „Erasmus+-iga” seotud eesmärkide täitmiseks, aga ka Euroopa konkurentsivõime kasvatamiseks. Sama tähtsad on piirkondlikud kasutegurid, mille hulgast tõi võrgustik esile ühiskondliku vastupidavuse ja jätkusuutlikkuse arendamise ning ebavõrdsuse vähendamise.

The Guild teeb ettepaneku Euroopa institutsioonidele, et liikmesriikidele tuleb rõhutada vajadust suurendada riigisisest teadus-, haridus- ja innovatsioonirahastust kokkulepitud 3%-ni riigi SKT-st.

Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura ütles, et Eesti praegune arutelu teadusraha kasvatamise üle on otsekui vähendatud koopia sellest, mis toimub Euroopa tasandil. „Samas on rahvusvahelisel tasandil märkimisväärselt selgem arusaam sellest, et tuleviku targad töökohad on teaduse rahastamisest otseses sõltuvuses. Nagu Eestis nii nähakse ka Euroopa tasandil vajadust kasvatada ühiskonna arusaama teaduse vajalikkusest ning luua rahastamisinstrumente nii, et teadustöö tulemustest tekiks majandusele ja ühiskonnale otsene kasu. Erinevalt Eestist omistatakse teadustööle siiski ka pikaajalisemat rolli ja selle tervikmudelis on alusteaduste arendamine ülioluline. Seejuures rõhutatakse sotsiaal- ja humanitaarteaduste arendamise vajadust, sest nendeta kukuks targa ühiskonna mudel paratamatult kokku.”

Puura lisas: „Eesti jaoks on tulevikuloogika see, et riikliku teadusraha vähesus kahandab meie konkurentsivõimet EL-i teadusraha taotlemisel. Lisaks muutub seda suuremaks meie mahajäämus riikidest, mis panustavad teadus- ja arendustegevusse suuremaid summasid.”

The Guild of European Research Intensive Universities on 2016. aasta suvel loodud Euroopa teadusülikoolide organisatsioon. Võrgustik teeb ettepanekuid Euroopa kõrgharidust ja teaduspoliitikat kujundavate strateegiate ja rahastusprogrammide kohta, lisaks on ülikoolide koostöö fookuses innovatsioon ja ettevõtlussuhted.

Täna tehtud avaldust saab täismahus lugeda The Guildi kodulehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!