Haridusuudiseid välismaalt

13. apr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Poola koolid on sattunud eritähelepanu alla

Suurbritannias on hakanud levima kuuldused, et Poola kogukondlikud laupäevakoolid on seotud paremäärmuslusega. Poola suursaadik Arkady Rzegocki lubas teha kõik, et sellise jutu levikule piir panna. Poola kogukondlike koolide liit palus oma liikmetel olla valvas. Juttudes mainitakse Southhamptonis, Essexis ja Blackburnis asuvaid koole. Poola haridusselts on palunud koolidelt selgitust. Koolidele meenutatakse, et keelatud on igasugune radikalism ja vihakõnede pidamine, vahendab The Guardian.

Paberiteta inimestel läheb Šveitsis elu raskemaks

Lapsevanem võib elada Šveitsis illegaalselt, aga hoolimata sellest saavad tema lapsed käia kohalikus algkoolis. Nüüd soovivad poliitikud muuta seadust nii, et õpetajad peavad ebaseaduslikult riigis elavatest lastest ametiasutusi teavitama, vahendab ajaleht 20Minuten. Elamisloata ehk nn paberiteta inimesed ei tohi püsivalt riigis viibida, aga nad tohivad maksta ravi- ja pensionikindlustuse eest ning käia koolis. Lisaks soovivad poliitikud karmimaid trahve paberiteta inimeste tööandjatele.

Inglise õpetajad seisavad silmitsi abordi teemaga

Inglismaal Liverpoolis toimunud riikliku haridusliidu iga-aastasel konverentsil arutleti abordi teemal ja jõuti järeldusele, et õpetajad ei tohi õpilasi suunata kas aborti tegema või abordist loobuma, vaid peavad neile teema kohta hoopis igakülgset infot andma. Teismelise jaoks on rasedus šokk, ta vajab tuge ja fakte selle kohta, mis on seaduslik ja millised on nende võimalused riigis, kus nad elavad. Nii mõneski peres ei arutleta teema üle või kinnistuvad väärarusaamad, vahendab tes.com.

Iharus tõi kaasa töökaotuse kogu eluks

Kuidas juhtus, et üks füüsikaõpetaja kaotas eluks ajaks õiguse õpetajana töötada? Keelu põhjus on ametile ebasobiv käitumine. Igor Zharkov töötas 2009. aastast Ardingly College’is Inglismaal, aga 2016. aastal märgati ta sobimatut käitumist. Ta kohtus õpilasega väljaspool kooli, kinkis talle kõrvarõngaid jne, eiras juhtkonna käsku õpilasest eemale hoida. Teise õpilasega arutles ta oma suhte üle esimese õpilasega. Õpetajast sai endine õpetaja, sest ta suhtlus õpilastega oli seksuaalse alatooniga, vahendab tes.com.

Inglise kool on silmitsi vaesusega: lastevanemate abita jääks õpilastel lausa tualetis käimata

Kas keegi teist oleks nõus maksma kooli tualettpaberi eest? Inglismaal Sussexis loodi veebileht, kus lastevanemad saavad maksta koolis vajalike esemete eest. Nimekirjas on paberist käterätikud, pliiatsid, tualettpaber jne. Annetajad saavad klikkida sobiva eseme peal ja vastavalt hinnakirjale koheselt pangaülekande teha. Kooli juhtkonna sõnul ületavad uued riiklikud nõuded eelarve võimalused, näiteks tuleb osta igale lapsele lugemisraamat, samuti peaks soojapidamatuse tõttu välja vahetama nii mõnegi akna, vahendab BBC.

USA õpetajad nõuavad võrdset alampalka

USA-s lahvatas õpetajate seas n-ö araabia kevad. Kui naaberosariigis Texases algavad õpetajate aastapalgad 50 000 dollarist, siis Oklahomas jäävad madalamad palgad 32 000 ümber. Õpetajatele pakuti palgatõusuks 6000 dollarit aastas, aga nad nõuavad vähemalt 10 000, lisaks muude kulude rahastuse kasvu, näiteks õpikute ostuks ja lisapersonali värbamiseks. Mõni õpetaja ei anna koduseid ülesandeid, sest ei taha, et õpilane kalli õpiku ära kaotaks, vahendab The Guardian. Protestiks marsivad osariigi õpetajad 110 miili Tulsast Oklahoma Cityni.

Koolitulistamise tagajärg Floridas: läbipaistvad koolikotid ja range turvakontroll

Floridas Parklandi keskkoolis peavad õpilased hakkama kasutama läbipaistvaid koolikotte. Nõue tuleneb asjaolust, et koolitulistamises sai asutuses surma 17 inimest ning läbipaistvus peaks aitama tuvastada võimalikke relvi, vahendab Der Spiegel. Lisaks kontrollitakse kottide sisu, kaalutakse metallidetektorite kasutuselevõttu. Karmid nõuded ei kehti siiski kogu osariigis. Õpilased jagavad sotsiaalmeedias oma kogemusi, näiteks kontrolliti Christy paberkotti ja jõuti järeldusele, et võileib kedagi ei ründa.

Prantslastel jääb vaba lapsepõlv lühemaks

Prantsusmaal algab praegu laste koolikohustus kuueaastaselt, aga tulevikus peab kooliteed alustama juba kolmeselt, vahendab BBC. Riigi presidendi sõnul mõjutab 2019. õppeaastast kehtima hakkav muudatus väikest osa elanikkonnast, sest enamik kolmeaastastest käib praegugi lasteaias. Seaduse eesmärk on vähendada ebavõrdsust hariduse omandamisel. Näiteks Pariisis on 93% lastest lasteaia nimekirjas, vaesemates piirkondades ja meretagustes departemangudes aga vähem. Euroopas lähevad praegu kolmeselt kooli vaid ungarlased.

Õppemaksu raha saab kokku ka interneti teel

Tuleb ette õnnelike, kes saavad õppemaksu raha kokku sotsiaalmeedias kerjamise meetodil. Nii tegi inglanna Jo, et koguda raha metallikunsti ja juveelikunsti magistriõppeks. Naine soovis koguda pool summast sotsiaalmeedia kampaania abil. Tema vanemad on pensionärid, kes majanduslikult aidata ei saanud, samuti ei soovinud Jo võtta suurt laenu. 2015. aasta augustis lootis kunstnik saada raha kokku kaheksa nädalaga ja tema plaan õnnestuski. Jo lõpetas õpingud eelmisel aastal. Annetajaid oli eri riikidest. Nad said tänutäheks tema loodud kunsti, vahendab BBC.

USA koolid palkavad üha rohkem relvastatud tööjõudu

Hoolimata ägedast arutelust teemal, kas USA õpetajad ja teised haridusasutuste töötajad peaksid tööl relvi kandma, näitavad uuringud, et koolides kasutatakse üha rohkem relvastatud turvatöötajate abi. USA riigikoolidest otsustas 2015/2016. õppeaastal teenust kord nädalas tellida 43%, kümme aastat varem oli sama näitaja 31%. Viimase kümne aasta jooksul on eriti algkooliastet turvalisemaks muudetud, vahendab The Guardian. Eksperdid jaotuvad kaheks: ühed pooldavad relvade kasutamist, teised on vastu.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!