Kunstinäitus „Traditsiooni sünd” Tartu kunstimuuseumis

20. apr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Konrad Mägi. „Lõuna-Eesti maastik”. 1916–1917.

19. maist kuni 12. augustini saab Tartu kunstimuuseumis vaadata näitust „Traditsiooni sünd. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist”.

Eesti maalikunsti sünd 20. sajandi alguses on olnud olulisel määral seotud Tartuga. Enn Kunila kunstikollektsiooni tuumiku moodustavadki sellest perioodist ehk eesti kunsti kuldajast pärinevad tööd. Nende kaudu joonistub välja Tartu olulisus Eesti kunstiajaloo kujunemisel, millele viitab ka näituse pealkiri „Traditsiooni sünd”.

Näitusel on väljas 57 maali ja kolm skulptuuri kokku 17 kunstnikult. Eraldi tuleb rõhutada Konrad Mägi olulisust, kellelt on näitusel 16 maali. Tema kõrval on esindatud Nikolai Triik, Eerik Haamer, Aleksander Vardi, Endel Kõks, Villem Ormisson ja paljud teised.

Näitus on pühendatud Eesti Vabariigi ning kunstiühingu Pallas 100 aasta juubelile ning Konrad Mägi 140. sünniaastapäevale.

Näituse tunnustöö on Endel Kõksi mastaapne 1938. aasta maal „Tartu vaade”, mis on kui ülemlaul Tartule. Maalile on kunstnik koondanud ikoonilised Tartu ehitised: kirikud, ülikooli peahoone, Kivisilla ja teised olulised objektid.

Näituse kuraator on kunstiajaloolane Eero Epner, kujundaja kunstnik Tõnis Saadoja ja graafiline disainer Tiit Jürna.

Näitust saadavad kaks Eero Epneri kirjutatud raamatut: mahukas ja ülevaatlik näituse kataloog ning Konrad Mägi elulugu. See oluline raamat annab lisaks Konrad Mägi kunstnikufenomeni avamisele ka hea ülevaate selle aja kultuuritaustast Eestis laiemalt.

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!