Miniteaduskool ehk kool koolis

13. apr. 2018 Evelin Toom Elva gümnaasiumi õpetaja - Kommenteeri artiklit

1.b klassi Miniteaduskooli tund laboratooriumis teemal „Mikroskoop ja sibula rakk”, juhendaja bioloogiaõpetaja Geil Siim. Foto: Elva gümnaasium

 

Elva gümnaasiumis töötab juba kolmandat õppeaastat 1.–3. klassi õpilastele suunatud Miniteaduskool.

Loodusteaduste tunde annavad keemia-, füüsika- ja bioloogiaõpetaja 7.–12. klassi õpilaste klassi- ja laboriruumides. Kõigile klassidele on kaks kohtumist aastas, kus õpilased saavad ise katseid teha. Miniteaduskoolil on Elva gümnaasiumi kodulehel ajajoon, kuhu iga klass kirjutab pärast õppekäiku oma põnevatest tegemistest: http://www.elvag.edu.ee/miniteaduskool1/  

Aprilliks on õpilastel valminud enda valitud uurimis- ja katseprojektid. Järgneb esitlus klassis, kus valitakse välja kolm huvitavamat projekti, mida autorid tutvustavad oma kooli miniteadusfestivalil nii koolikaaslastele kui ka teistele huvilistele.

Miniteaduskooli finaal on osalemine kevadisel miniteadusfestivalil, kus toimuvad õpitoad, esinevad huvitavad külalised ja õpilased saavad tutvustada oma projekte.  Miniteadusfestivali korraldab kogu koolipere. Klassiõpetajad koostöös vanematega juhendavad projekte ja valivad välja huvitavamaid töid ning festivalipäeval on nad oma õpilastele toeks. Õpilasi, kes tutvustavad kogu festivalipäeva vältel oma projekte, ootab preemia­reis, mis saab teoks kohe pärast õppeaasta lõppu.  

Teise kooliastme õpilased koostöös klassijuhatajate ja aineõpetajatega korraldavad festivalil töötubasid. Igal lapsel on festivalipass, kuhu kirjutatakse valitud töötoad.

Kuna sellel päeval tavapärast õppetööd ei toimu, püüame leida teemasid, mis oleksid lõimitud kogu õppetööga. Festivalikavas oli eelmisel kevadel spordi-, loovuse-, muusika-, matemaatika-, keelte- (eesti, saksa, inglise) ning teadusteemalised töötoad.  Elva gümnaasiumi loodusainete õpetajatel on unistus kohata üha enam lapsi, kes ütleksid särasilmil: „Loodusteadus on lahe!”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!