RMK kutsub õpetajaid koostööle

13. apr. 2018 Liina Karrofeldt RMK loodusõppe teemajuht - Kommenteeri artiklit

Õpetajad ja karjäärinõustajad Imavere saeveskis õppepäeval. Foto: RMK

 

Julgustav sõna õpetajalt võib muuta lapse elu. Julgustav sõna juhilt võib inspireerida inimest realiseerima oma potentsiaali.” John C. Maxwell.

 

Hoolimata sellest, et igaühel on oma kodumets ja puit on hinnatud keskkonnasõbralik materjal, on metsanduse ja puidutööstuse vallas tööpakkumisi rohkem kui tööle soovijaid. Riigimetsa majandamise keskus (RMK) ja Eesti metsa- ja puidutööstusliit (EMPL) korraldasid õppepäeva, et tutvustada nüüdisaegset tööstust, ameteid ja metsasektoris töötavaid inimesi.

Paljud kutse- ja kõrgkoolid on täheldanud, et õppima tullakse vaid parasjagu populaarseid erialasid ning ülejäänud erialade täitumus kõigub miinimumi piiril. Populaarsed on erialad, mida meedias kajastatakse ning millega käib tihtilugu kaasas arvamus, et vaid seda õppides on võimalik saada prestiižne ametikoht ning teenida head palka. Igal aastal siseneb koolipingist tööturule aina rohkem „juhte”, kohti aga kõigile kahjuks ei jagu. Samas on palju valdkondi ja ameteid, millest meedias ei räägita, kuid milles valitseb tööjõupuudus ning kvalifitseeritud töötajaid hinnatakse kõrgelt. Üks selline valdkond on metsandus ja puidutööstus, kus OSKA raporti järgi kasvab vajadus oskustöötajate ja rakenduskõrgharidust omavate inimeste järele.

Ametid metsanduses ja puidutööstuses on ajaga palju muutunud, nii oligi õppepäeva üks eesmärke tutvustada tänapäeva võimalusi. Kuna õpetajad on need, kes aitavad õpilastel näha laiemat pilti maailmast, panime esmalt rõhku õpetajate teadlikkuse tõstmisele. Hea ülevaate olemasolul oskavad õpetajad tuua näiteid ja siduda oma õppeainet metsa- ja puiduvaldkonna ametitega. Lisaks osatakse seeläbi põhikooliõpilastele järgmise kooliastme, õppesuuna või karjääri valikul paremaid suuniseid anda ning julgustada neid ka metsanduse ja puidutöötlemise erialasid valima.

RMK, EMPL-i, Tartumaa Rajaleidja keskuse karjäärinõustajate ja Stora Enso Eesti AS-i koostöös korraldasime pilootprojektina õppepäeva Eesti esimeses moodsas saeveskis Imaveres. Kutsutud olid Tartumaa õpetajad ning Lõuna-Eesti Rajaleidja keskuste karjäärinõustajad.

Rääkisime metsa- ja puidusektori tegevusest, tööhõivest, ametitest ja tulevikust. Saadi põhjalik ülevaade Imavere saeveski olemusest ja personalipoliitikast. Kuulati töötajate lugusid sellest, kuidas nemad oma praeguse ametikohani jõudsid, ning tutvustati tootmisprotsessi. Näiteks saadi teada, et puidutööstus pakub kindlat ja hästitasustatud töökohta, enamasti just maapiirkondades; et hoolimata tänapäeva puidutööstuse suurest mehhaniseeritusest vajatakse ka praegu erialaoskustega inimest; et vastupidiselt levinud arvamusele on metsa- ja puidutööstuses suur osa töökohtadest naiste käes jpm. Kinnitust sai teadmine, et puitu väärindatakse maksimaalselt ja midagi ei lähe raisku – kõik, mis tehasesse viiakse, kasutatakse täielikult ära, järgi jääb vaid valge veeaur.

 

Osalenute tagasiside

  • „Arutelud praktikutega on suurema kasuteguriga kui vaid teoorias valdkonnaga tutvumine. Õpetajana pole ma ju igas valdkonnas ekspert. Oman teadmisi just nii palju, kui on olnud võimalust, aega ja huvi lisaks uurida.”
  • „Sain ülevaate puidutööstusest ja sellest, kuidas tootmisprotsess reaalselt välja näeb – kui suures ulatuses on tootmine mehhaniseeritud, kui palju vajatakse tööjõudu ja milline on konkreetselt inimeste tegevus tootmisprotsessis. Seda kõike oli väga huvitav oma silmaga näha, sh kõiki neid võimsaid tootmismasinaid.”

 

Plaanime sarnaseid metsandust ja puidusektorit tutvustavaid päevi metsas ja tööstustes korraldada ka teistes piirkondades. Esialgu eesmärgiga tõsta õpetajate ja karjäärinõustajate teadlikkust, kuid miks mitte teha tulevikus sarnaseid päevi ka õpilastele.

Õpetaja, kui ka sina oled huvitatud sellisel õppepäeval osalemisest või soovid pakkuda gümnaasiumiõpilastele metsateemalisi uurimistöid või arutada metsa- ja loodushariduse teemadel, anna endast märku, kirjutades e-aadressil liina.karrofeldt@rmk.ee.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!