Seiklustel Padise seikluspargis ei ole lõppu

6. apr. 2018 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit

 

Suurepärase võimaluse lõpetada kooliaasta koos klassikaaslastega huvitavalt ja meeldejäävalt pakub päev Padise seikluspargis Kallaste turismitalus, kus on kaunis loodus ja põnevalt liigendatud maastik.

Padise seikluspargis on ühe pika seiklusraja asemel seikluselementidega punktid, mis paiknevad territooriumil laiali. Kõik tegevused on kokku pandud põhimõttel, et need annaksid osalejatele paraja annuse adrenaliini ja võimaluse end proovile panna, eeskätt aga arendaksid oskust tegutseda meeskonnana ühise eesmärgi nimel.

Seikluspargi rajaja, geoloogi haridusega matkasportlane ja alpinist Valdo Kangur meenutab, et juba aastatel 1996–1997, kui Eestis veel seiklusparke polnud, tõmbasid nad sõpradega puude vahele köied ja korraldasid seiklusi. Edasi hakati tegema matku ja metsa­laagreid, seejärel tuli mõte rajada Kallaste talu maadele seikluskeskus. Et samas kohas asus kunagi valla koolimaja – taluhoone ongi kooli vundamendile ehitatud –, on tore kokkusattumus. Õpilased tulevad paika, kus varem on olnud kool, ainult et teist laadi õpetust ja haridust saama.

Seiklusparki oodatakse huvilisi seitsmendast eluaastast ning seiklusi ja meeskonnamänge kavandatakse neile vastavalt vanusele. Tegevuste hulgas on füüsilist jõudu nõudvaid harjutusi ja ronimist. Ei puudu ka lastele alati meeldivad zipline’d üle Kloostri jõe, orienteerumisülesandeid jne. Igal aastal lisandub mõni uus seiklus, et ka tegijatel endal huvitav oleks.

Seikluspäev sisaldab viit-kuut tundi tegevust, mis on jaotatud kaheks osaks ning mille vahel on lõunapaus. Toitlustuse saab tellida talust.

Kõik ülesanded on ehitatud üles nii, et annavad meeskonnatöö kogemuse – oskuse suhelda, üksteist aidata, ühisel nõul ja jõul ülesannet lahendada. Näiteks selleks, et üks meeskonna liige saaks kõrgele masti otsa ronida, peab meeskond masti püsti hoidma. Kõigis ülesannetes on õpetlik moment ning lisaks füüsisele arendavad need ka vaimu. Seikluspäeval jagatakse õpilased 6–12 inimesega rühmadeks. Igat gruppi juhendab seiklusringi instruktor, kes julgestab ronimist, tutvustab ülesandeid ning annab tagasisidet selle kohta, mis läks hästi ja mida oleks saanud paremini teha. Ehkki tegevuses sisaldub ka õpimoment, on tegu siiski mänguga, kus tähtsal kohal on huumor ja saab palju nalja.

Oluline on seegi, et seikluspäev annab võimaluse kaaslasi uuest küljest näha ja paremini tundma õppida. Valdo Kanguri sõnul tulebki mõni klass, kus omavahel hästi läbi ei saada, seiklusparki suhteid parandama. Ühiselt seikluspargis veedetud päev aitab sellele märkimisväärselt kaasa – päeva lõpuks kõigil silmad säravad, tuju on hea ning ei taheta koju minna.

On koole, kust on käidud Padise seikluspargis korduvalt. Näiteks ühe klassiga on Valdo Kangur matku ja seiklustegevusi läbi viinud alates viiendast klassist kuni gümnaasiumi lõpuni välja. Ta usub, et sellised elamused jätavad õpilastesse jälje ja jäävad meelde kogu eluks.

Sobivaim aeg Padise seiklusparki tulla on aprillist oktoobri lõpuni. Selleks tuleb ette helistada ja oma tulekust teada anda, sest park on avatud ainult ettetellimisel.

Soovi korral on korraldajad valmis koolidesse kohale minema ja seikluspäeva läbi viima kus iganes Eestis.

 

Broneerimine ja lisaküsimused info@seiklusring.ee; Valdo Kangur, tel 5664 5919.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!