Suusatalv Haanja koolis

13. apr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Tänavune talv oli lumerikas ja Haanja kooli õpilased rõõmsad. Fotod: Haanja kool

 

Suusatalv hakkab läbi saama ka Haanjamaal, kus lumi püsib alati kaua ja kasutatakse ka kunstlund. Viimane foto Haanja kooli suusatajatest on tehtud juba rohetaval murul. Ent kuidas selle kooli tänavune suusatalv möödus? Sellest teevad kokkuvõtte kooli suusatreener Kadri Parts ning õpilased Kristjan Sok, Miia Heleene Utsal, Merli Mari Utsal, Janete Talo ja Sanel Štein.

Suusatajate muljed kogus kokku õpetaja Kersti Leit. 

 

Sellel hooajal tuli lumi varakult

Lume saabudes panime kohe ka suusad alla. Suusatanud oleme detsembrist aprillini. Meil on lund olnud järjest vähemalt neli kuud ja kõik selle perioodi tunnid on õues.

Meie koolis õpib 66 õpilast ja nendest 34 on suusatrenni nimekirjas. Kõik lapsed ei osale küll võistlustel, aga tulevad trenni, et end liigutada. 3. klassis on 11 last, kellest üheksa käib treeningutel ja osaleb ka võistlustel. Nende hulgas on mitu väga andekat noort, kes jõuavad spordis kindlasti kaugele. Haanja kooli õpilased on hästi sportlikud ja pea kõik oskavad suusatada, liikumisest ja spordist tuntakse rõõmu.

Suusatan lastega alati kaasa. Näitan tegevuse ette ja teeme seda siis kõik koos. Vahel matkame suuskadel mööda metsi, eriti siis, kui võistlushooaeg on läbi. Meile meeldib väga suuskadel teatevõistlusi teha ja pallikulli mängida.  

Viimasel kuuel aastal on ka Haanjas olnud üsna kehvad lumeolud, kuid me pole pead norgu lasknud. Kohe, kui natuke lund on tulnud, oleme olnud suuskadel. Oleme saanud sõita kooli staadionil. Esimene lumi on tulnud maha tavaliselt novembri alguses ning siis oleme ka esimesed suusasõidud teinud. Meil valmistatakse kunstlund, tänu millele oleme saanud kogu aeg suusatada, ka siis, kui looduslikku lund on vähe olnud. Muidugi pole väga lõbus tiirutada 200-meetrisel ringil, aga lastele meeldib suusatada ja nad naudivad iga hetke.

Haanja kool on vähemalt 15 aastat olnud Eesti koolispordi liidu meistrivõistlustel suusatamises väikeste koolide arvestuses esikolmikus, põhiliselt esimene. Väga häid kohti on saavutatud paljudel võistlustel nii maakonnas, riigis kui ka väljaspool.

Suusatreener sai minust tänu sellele, et viisin aastal 2003 oma poja Võrru suusatrenni. Seal kohtusin esimest korda legendaarse suusatreeneri Laur Lukiniga. Sellest kohtumisest sai mulle selgeks, et tahan oma kooli lõputöö teha noortest suusatajatest ning õppida ka ise suusatreeneri ametit. Olen lapsepõlvest alates armastanud sporti ja suusatamist. Tubli sportlane oli ka mu isa, kes tegeles mitmesuguste spordialadega: ta võttis osa 26 Tartu maratonist, osales mitmel Tartu rattarallil ja orienteerumisvõistlusel.

Mu unistus täitus: minust sai suusatreener ja kehalise kasvatuse, või nagu praegu öeldakse – liikumisõpetuse õpetaja. Õpetajaametit olen pidanud 14 ja suusatreener olnud 12 aastat.

Õpetan lastele eri spordialasid, hügieeni ja toitumist, samuti orienteerumist, mis on väga hea nii vaimule kui ka füüsisele.

Haanjas on väga head tingimused spordiga tegelemiseks: suvel joosta, rattaga sõita ja talvel suusatada. Sel aastal on ilmataat olnud Haanja poolel, sest looduslikku lund on meil olnud neli kuud ja on praegugi.

Meil on head suusarajad ja Haanjasse suusatama tullakse kaugemaltki.

Kadri Parts, Haanja kooli suusatreener

 

Talvistel nädala­vahetustel olen võistlustel

Alustasin suusatreeningutega teises klassis. Siis käisin ma koolis Ruusmäe koolimajas, seega pidin iga päev bussiga Haanjasse trenni sõitma. Hakkasin seal käima tänu vennale, kes juba suusatrennis käis ning mindki innustas. Kuigi olen vennast kaks aastat noorem, sain võistlustel temast paremaid kohti. Treener Kadri Parts märkas seda ja hakkas mulle rohkem tähelepanu pöörama, mille üle olen tänaseni rõõmus. Pärast seda, kui hakkasin spordiga tõsisemalt tegelema, mööduvad minu talvised nädalavahetused võistlustel.

Kuigi viimased talved on olnud üsna lumevaesed, oleme alati suusatada saanud, sest kui mujal Eestis lund ei ole, siis Haanjas ikka on. Viimastel aastatel on Haanjas hakatud ka kunstlund tootma, et suusatamiseks oleksid paremad tingimused ka siis, kui lund on vähe. Selle üle on meil ainult hea meel.

Praeguseks olen ma trennis käinud pea kaheksa aastat. Trenniskäimine on andnud mulle hea kehalise vormi. Haanja suusarajad on avatud nii suurtele kui ka väikestele. Nädalavahetustel on suusaradadel nii palju rahvast, et autodele ei jätku parkimiskohti.

Olen rahul, et hakkasin suusatamisega tegelema ning et Haanja loodus on mulle seda võimaldanud.

Kristjan Sok, Haanja kooli 9. kl õpilane

 

Mu lemmik­harrastus on laske­suusatamine

Laskesuusatamisega tegelen ma juba kolm aastat, kuid spordiga üldse juba väiksest peale. Kui esimest korda suusad alla sain, hakkasin kohe suusatamist väga armastama. Oma venna jälgedes tahtsin ma saada maailma parimaks murdmaasuusatajaks. Paar aastat pärast kooliminekut astusin ma kodutütarde ja noorkotkaste organisatsiooni. Seal näidati meile, kuidas õhkrelvast lasta, ja juba aasta pärast esindasin laskevõistlusel Haanja kooli. Saavutasin teise koha ja varsti esindasin Võrumaa kodutütreid juba üleriigilisel võistlusel. Kahjuks oli mu relv katki ning see võistlus ebaõnnestus. Lubasin endale, et minust saab parim laskja.

Algul ei julgenud ma lasketrenni minna ja harjutasin ise, aga suvel pöörasin oma elus uue lehekülje ning küsisin Priit Naruski käest, kas ta võtaks ka mind oma laskesuusatamistrenni. Priit oli nõus, aga küsis igaks juhuks ega mind ei häiri, kui trennis on palju poisse ja ma olen ainuke tüdruk. Muidugi ei häirinud see mind, kuna lapsepõlves olidki minu peamised sõbrad poisid. Nii hakkas täituma minu suur unistus – saada laskesuusatajaks.

Treeningud toimuvad 5–7 korda nädalas kas Võrus Kubijal või Haanjas. Lasta saab Lõuna-Eestis Haanjas või Otepääl. Talvel on pea igal nädalavahetusel võistlus. Peale laskesuusatamisvõistluste võtan ma osa ka murdmaasuusatamisvõistlustest. Novembris sõidame treeningrühmaga Põhja-Soome Levile treenima. Seal oleme kaks nädalat. Kuid samal ajal tuleb ka kooliasjad korras hoida. Selleks aitavad kaasa meie kooli superhead õpetajad. Suvel on meil kaks treeninglaagrit Haanjas.

Eelmisest aastast kuulun ma ka Eesti laskesuusatamise noortekoondisesse. 25. veebruarist 4. märtsini toimusid noorte ja juunioride maailmameistrivõistlused, kust ka mina osa võtsin. Kuna kohad olid piiratud, pandi mind võistlema juunioridega. Võistlus oli väga raske, kuid jäin rahule, sest laskmine läks väga hästi ja 16-aastane tüdruk ei saagi olla suusatamises sama võimekas kui maailmatasemel 22-aastased. Võistlustelt sain kogemusi, mida ma ei vahetaks millegi vastu. Oma vanuseklassis kuulun ma praegu laskesuusatamises ja murdmaasuusatamises esikümnesse. Märtsikuu teisel pühapäeval olid Eesti noorte meistrivõistlused murdmaasuusatamises, kus Võrumaa teatevõistkond võitis II koha. Võrumaad esindasid Johanna Udras, Gerda Narusk ja mina.

Praeguse seisuga olen ma Võrumaa üks andekamaid suusatajaid ja laskesuusatajaid. Aga ma poleks nii kaugele jõudnud, kui mul ei oleks minu väga toetavat perekonda, maailma parimat treenerit Priit Naruskit, kooli, kus tullakse mulle vastu, kui pean pikad nädalad veetma laagris või võistlustel, ning mu nooremat õde Merli Mari Utsalit ja trennikaaslast Gerda Naruskit, kes on mulle enne võistlusi suureks toeks. Aitäh!

Miia Heleene Utsal, Haanja kooli 9. kl õpilane

 

Suusatamine on väga tore hobi

Ma õpin Haanja koolis ja käin trennis Haanja suusaklubis. Pärast tunde lähen kohe trenni. Trennivabal päeval on isegi imelik niisama koolis ringi käia ja bussi oodata. Väiksena liikusin kodus hoovis pigem suuskadel kui jalgsi. Iga kord pärast suusatamist oli mul tunne, et jälle on väike samm eesmärgi suunas tehtud.

Trennis käimine on aidanud mind õppimises, sest vaimne ja füüsiline tasakaal on paigas. Olen leidnud sama huviga sõpru, keda võistlustel ja laagrites näen. Suusatamisega on seotud mu tulevikuplaanid ja unistused.

Merli Mari Utsal, Haanja kooli 8. kl õpilane

 

Alustasin suusatamist teises klassis

Haanjas on ideaalsed suusarajad ning head looduslikud tingimused. Siin on lund ka siis, kui mujal Eestis ei ole.

Olen Haanja suusaklubi liige. Käin võistlustel, kus olen päris häid kohti saanud. Kavatsen suusatamisega tegelda ka edaspidi.

Janete Talo, Haanja kooli 7. kl õpilane

 

Olen suusatanud juba kuus aastat

Selle aja jooksul olen võtnud osa mitmest võistlusest ja saavutanud erinevaid kohti. Kuna Haanjas oli tänavu palju lund, siis saime hästi trenni teha ja ennast vormis hoida. Meil on ühe-, kahe-, kolme- ja viiekilomeetrised suusarajad. Mulle meeldib kõige rohkem viiekilomeetrine rada, kus on piisavalt tõuse, et treenida, ja palju laskumisi.

Mulle meeldib suusatamine. See on tore talvine spordiala ja meil on olemas kõik võimalused, et sellega tegelda.

Sanel Štein, Haanja kooli 7. kl õpilane

 

 


Huvitavat Kooli saab jälgida blogis huvitavkool.ee
ja Facebookis www.facebook.com/huvitavkool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!