Tallinna ainus harrastajate sümfooniaorkester tähistab juubelit kolme esiettekandega

24. apr. 2018 Tallinna ülikooli sümfooniaorkester - Kommenteeri artiklit

Tallinna ülikooli sümfooniaorkester. Foto: Karen Härms

Volbriõhtul, 30. aprillil kell 19 kõlavad Estonia kontserdisaalis Tallinna ülikooli sümfooniaorkestri esituses kolm esiettekannet. Kontserdil, millega orkester tähistab oma viiendat tegutsemisaastat, tulevad esiettekandele Eesti muusika- ja teatriakadeemia üliõpilaste Doris Hallmägi „Of course I still love you” ja Finn Shieldsi „Kodutee filmimuusika süit, lisaks toimub orkestri dirigendi Jüri-Ruut Kanguri teose „Magic Beauty of Sea’s and Oceansˮ esiettekanne Eestis.

EMTA üliõpilase Finn Shieldsi ja Tallinna ülikooli sümfooniaorkestri koostöö sai alguse 2017. aasta kevadel Balti filmi- ja meediakooli üliõpilaste lõpufilmi „Koduteeˮ jaoks muusikat salvestades. Shieldsi loodud muusika kõnetas orkestrit nii väga, et kohe salvestuse lõpus lepiti kokku filmimuusika süidi esitamine 2018. aasta kontserdil. Teose solisti akordionist Henri Zibo sõnul on „Koduteeˮ film ja muusika niivõrd heas harmoonias, et on uhke tunne millestki nii ilusast osa olla.

Doris Hallmägi on EMTA üliõpilane ja Tallinna ülikooli sümfooniaorkestri tegevuses osalenud selle loomisest alates. Tema teos „Of course I still love youˮ keelpillidele, elektroonikale ja sooloviiulile sai inspiratsiooni kosmoseettevõtte SpaceX-i seni suurima raketi Falcon Heavy lennust. Kordaläinud missioonil ebaõnnestus vaid üks etapp – kolmest kanderaketist maandusid edukalt ainult kaks. Kolmas pidanuks jõudma meredroonile nimega „Of course I still love youˮ, kuid maandus sihtmärgist eemale ning hävis. TLÜ sümfooniaorkestri ees soleerib esimene kontsertmeister Merlin Porkma (viiul). Doris Hallmägi teos räägibki eduka missiooni ebaedukast etapist, suunates kartlikul moel pilgu põneva tuleviku poole.

Jüri-Ruut Kanguri teos „Magic Beauty of Seas and Oceansˮ valmis Eurorchestriesi festivali tellimusel ja tuli esiettekandele 2017. aasta suvel Prantsusmaal. Eestis esietendub teos 30. aprillil Tallinna ülikooli sümfooniaorkestri suurel volbrikontserdil. Kontserdi kavas on veel Dvořáki Sümfoonia nr 8 ning klassikalise muusika hitt-teosed Mozartilt, Šostakovitšilt, Bizet’lt ja Bassilt. Tallinna ülikooli sümfooniaorkestri suur volbrikontsert toimub viiendat korda.

Suur volbrikontsert toimub 30. aprillil kell 19 Estonia kontserdisaalis. Solistid Marten Altrov (klarnet), Henri Zibo (akordion) ja Merlin Porkma (viiul), dirigendid Jüri-Ruut Kangur ja Martin Sildos.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!