Üleriigiline toitumiskampaania „Snäkikoolˮ suunab lapsed tervislike toiduvalikuteni  

3. apr. 2018 Ellyt Talv kampaania koordinaator - Kommenteeri artiklit

 

Täna algab üleriigiline kooliõpilastele suunatud toitumiskampaania „Snäkikoolˮ, mille eesmärk on õpetada lastele tervisliku toitumise põhitõdesid ning regulaarsete söögikordade ja vahepalade olulisust.

3. aprillist kuni 5. maini ligi viiekümnes koolis toimuvates „Snäkikooliˮ tundides tutvustatakse lastele snäkikella, mis aitab toidukordi ja vahepalasid planeerida. Lisaks toitumissoovitustele saavad lapsed degusteerida tervislikke ja maitsvaid külmkuivatatud köögi- ja puuvilju, mis on täisväärtuslikuks alternatiiviks suhkru- ja rasvarikastele snäkkidele.

Kampaania koordinaatori ja sertifitseeritud toitumisnõustaja Ellyt Talve sõnul liialdavad tänapäeva lapsed tihti magusaga ning söövad vahepalaks näiteks krõpse, küpsiseid ja saiakesi, mis kipuvad kiiretel päevadel ka söögikordi asendama.

„Tervema tuleviku nimel ühendasime jõud Eesti ühe suurima koolitoitlustaja ja -puhvetite operaatoriga Daily, kelle koolikohvikud järgivad juba mitu aastat tervisliku koolipuhveti põhimõtteid. See tähendab, et toiduvalikus on lisaks puu- ja köögiviljadele esikohal smuutid, pähklisegud, salatid ja teised tervislikud toidud,ˮ rääkis Talv.

Koordinaatori sõnul on toitumiskampaania eesmärk õpetada koolilastele täisväärtuslike ja tervislike toiduvalikute vajalikkust ning selgitada liigse suhkrutarbimise tagajärgi. Kampaaniasse on kaasatud ka Kristel Aaslaid ja Helena Adamson ning teised sotsiaalmeediakuulsused ja toidublogijad.

Koolides toimuvad „Snäkikooliˮ harivad tunnid lõppevad Kahooti võistlusmänguga, mille suurima punktiskooriga lõpetanud osalejad pääsevad „Eesti snäkimeister 2018ˮ poolfinaali.

Eesti toidumessil „Sööma!ˮ pannakse Tallinna lauluväljakul 5. mail kell 12 Eesti põllumajandus-kaubanduskoja pääsukeselaval proovile noorte maitsemeeled tervislike suupistetega, mille koostisosad tuleb ära arvata. Valikus on külmkuivatatud puu- ja juurviljad ning põnevamatest kooslustest näiteks kartul šokolaadis või okra maitserohelisega. Ebaharilikud maitsekombinatsioonid muudavad arvamist pisut keerulisemaks ja põnevamaks,ˮ selgitas Talv.

Kümme parimat noort toidutundjat pääsevad Eesti snäkkimise meistrivõistluste finaali, mis toimub poolfinaaliga samas kohas ja päeval kell 15.30.

„Eesti snäkimeister 2018ˮ finaalis pannakse proovile õpilaste toitumisteadmised ning sensoorsed võimed.

Kampaania materjalid on koostatud koostöös Eesti toitumisnõustajate ühinguga.

Vaata ka kampaania ametlikku veebilehte www.snäkikool.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!