ÜRO peaassamblee toimub sel nädalavahetusel Jüris

26. apr. 2018 Viktoria Rudenko MTÜ Mondo maailmahariduse projektijuht - Kommenteeri artiklit

27.‒29. aprillini toimub Jüri gümnaasiumis keskkooliõpilastele suunatud rahvusvaheline ÜRO simulatsioon. Üritust korraldab UNESCO ühendkoolide võrgustik, mille tööd koordineerivad MTÜ Mondo ja SA Tartu keskkonnahariduse keskus, oma panuse on andnud ka ÜRO noored. Kolmepäevasele üritusele on tulemas õpilased Eestist, Lätist, Leedust ja Ukrainast, aga osalejate seas on ka Türgi, Armeenia ja Ecuadori esindajaid. Koos korraldajate ja õpetajatega võtab tänavu üritusest osa ligi sada inimest.

Osalejad mängivad nädalavahetusel läbi ÜRO peaassamblee istungi. Noored on jagunenud kolmeks kommiteeks: meedia kirjaoskus, põlisrahvaste õigused ning naiste ja laste õigused. Noored saavad komiteede juhtidelt teada ÜRO riigid, mille seisukohti nad terve kommitee ja peaassamblee ajal esindavad. Kogu töö toimub inglise keeles ja arendab võrdselt nii formaalset kui ka mitteformaalset väljendusoskust võõrkeeles, aga ka argumenteerimisoskusi ja teadmisi aktuaalsetest globaalsetest teemadest.

Enne ÜRO matkeüritust toimusid üle Eesti minisimulatsioonid, kus noored said formaalsete protseduuride ja keelekasutusega piisavalt tutvuda. Sel aastal toimusid minisimulatsioonid märtsi alguses Tallinnas, Ülenurmes ja Narvas. Aprilli alguses toimus eeltööpäev Tallinna ülikoolis, kus noored said vabas õhkkonnas esitada küsimusi välisministeeriumi esindajale Karmen Lausile ning pidada arutelusid Eestis elavate vahetustudengitega maailma eri paikadest.

Viimane rahvusvaheline keskkooliõpilaste ÜRO simulatsioon toimus Eestis aastal 2015 ja sellele järgnesid simulatsioonid Lätis ja Ukrainas, mida ka meie noored aitasid korraldada ning kus osalesid delegaatidena.

Üritust rahastatakse haridus- ja teadusministeeriumi riigieelarvelisest toetusest ning välisministeeriumi vahenditest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!