Uus raamat Eesti riigikaitse ajaloost

20. apr. 2018 - Kommenteeri artiklit

Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks ilmus MTÜ Eesti Eruohvitseride Kogu väljaandel endise Eesti kaitsejõudude peastaabi ülema asetäitja ning rahvusvahelise julgeolekupoliitika doktori Jüri Kadaku raamat „Teine okupatsioon. Algus ja lõpp”.

Kui sõjaeelsest Eesti Vabariigist on autori sõnul palju kirjutatud, siis ajavahemiku 1944–1995 kohta ei olnud terviklikku käsitlust. Autor püüdis selle tühja koha täita.

Viieosalise raamatu esimeses osas käsitletakse 1944. a sõjasündmusi ehk seda, millest lähtus Jüri Uluots, kui kutsus rahvast ja eesti sõdureid üles osutama vastupanu ning mitte lubama Punaarmeed teist korda Eestit okupeerida. Peatükis antakse hinnang eesti sõduri staatusele nii Saksa kui ka Nõukogude poolel ning sellest, et koostöö sakslastega oli ajutine ning paratamatu partnerlus. Tuletatakse meelde, et kaitselahingud Narva ja Sinimägede all toimusid 1922–1940 rajatud Laidoneri liinil. Meenutatakse viiepäevast Eesti Vabariiki (18–22. september 1944) ning sõjajärgset metsavendade jätkusõda.

Raamatu teises osas käsitletakse Nõukogude okupatsiooni ja anneksiooni perioodi (1944–1991), kus Nõukogude relvajõud kindlustasid okupatsiooni ja valmistusid läänesuunaliseks invasiooniks. Autor kirjutab, et pärast metsavendade vabadusvõitluse mahasurumist algas veretu võitlus oma iseseisvuse taastamiseks, alates Balti apellist ning laulvast revolutsioonist.

Kolmas osa käsitleb üldrahvalikku kolmepäevast sõda (19.–21. august 1991) Nõukogude relvajõudude, KGB ja neid toetava Interliikumise vastu ja taasiseseisvumist 20. augustil 1991.

Neljandas ja viiendas osas käsitletakse diplomaatilisi läbirääkimisi okupatsiooni lõpetamiseks ehk Vene vägede täielikuks lahkumiseks Eestist neis tingimustes, kus toimus äge sisepoliitiline võimuvõitlus põhiseadusliku korra taastamise ning Eesti välis- ja julgeolekupoliitiliste suundade kinnitamiseks ning sõjalise riigikaitse taastamiseks.

Samas võetakse kokku need kuriteod, tekitatud kahjud ja ka äritsemine sõjaväevaradega, mida Nõukogude okupatsioon on oma kohalviibimisega Eesti tekitanud. Pärast viimase vene sõjaväelase lahkumist asus Eesti läänelikule arenguteele liitumaks NATO ja Euroopa Liiduga, mis realiseerus kümme aastat hiljem, aastal 2004.

Raamat on abimaterjaliks Eesti ajaloo ja riigikaitse õpetamisel koolides.

Raamat on saadaval Eesti eruohvitseride kogu vahendusel (eesti.eruohvitseride.kogu@eesti.ee).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!