Valminud on õiglase kaubanduse teemaline juhend koolidele

3. apr. 2018 MTÜ Mondo - Valminud on õiglase kaubanduse teemaline juhend koolidele kommenteerimine on välja lülitatud

MTÜ Mondo on valmis saanud õiglase kaubanduse juhendi koolidele. Juhend sisaldab fakte, mis puudutavad probleeme troopiliste puuviljade tarneahelas, aga ka töötuba ja temaatilisi mänge. Materjal on kõigile kättesaadav aadressil fairtrade.ee.

Juhendi on algselt koostanud Sloveenia kolleegid Živa Kavka Gobbo ja Živa Lopatič, MTÜ Mondo on materjali eestindanud. Juhendist saab vastuse küsimusele, miks on troopilised viljad problemaatilised, milline on suurte jaemüüjate roll ning millised võiksid olla kauplemise head tavad. Juhendis sisalduv töötuba Make Fruit Fair! vaatab troopiliste viljade kaubanduse kaudu, millised on maailmas elavate inimeste suhted ning milline on praeguste valdavate äri- ja ühiskondlike suhete mõju keskkonnale ja ühiskonnale.

Lisaks leiab juhendist troopiliste viljade võrdlustabeli ja kaks mängu: „Toolimäng” ja „Jagatud banaan”. Rollimängud toovad lasteni tarneahela eri lülide argumendid. Troopiliste viljade võrdlustabelis tuuakse esile puuviljade tootmise ja tarbimise tahud tekkivatest keskkonnaprobleemidest kuni tööliste õigusteni.

„Õpetajad pöörduvad sageli Mondo poole, et leida uusi viise ja lahendusi avardamaks noorte silmaringi ja maailmapilti. Maailmaharidusest rääkides on ühe olulise teemana alati päevakorral õiglane kaubandus. Juhendist saab iga õpetaja kasutada tunnis, ürituste korraldamisel, õiglase kaubanduse nädala organiseerimisel või nende teemade uurimisel. Omaenda tarbimise ja käitumise kaudu on lihtne tekitada sidet inimestega, kes elavad meist kaugel, kuid toodavad meile igapäevast toitu ja kaupu,” ütles Mondo õiglase kaubanduse suuna eestvedaja Kristina Mänd.

Kuna puuvilju tarbime me kõik, pakub materjal harivat lugemist ka tavatarbijale. Nii saab teada, et kui Eestis maksame banaanikilo eest ca 1,4 eurot, siis banaani tootja saab sellest endale vaid 7%. Kuna kaupmehed ja poeketid nõuavad aina madalamaid hindu, on kasvatajad suureneva surve all. Nad peavad tootma kindlatele standarditele (kuju, suurus, värv) vastavaid vilju, samas kui nende kultuuride hind muudkui kahaneb. Istanduseomanikud avaldavad omakorda istandustes töötavatele inimestele survet. Paljud uuringud, sealhulgas projekti „Make Fruit Fair!” raames tehtud, viitavad tööliste halbadele töö- ja elutingimustele.

Juhend on kõigile vabalt kättesaadav siin.