Anija valla haridusfoorum keskendus vaimsele tervisele

10. mai 2018 Eda-Mai Tammiste Anija valla lasteaedade direktor - Kommenteeri artiklit

Koolipsühholoog ja loomaterapeut Kristi Raava keskendus sellele, mida õpetavad loomad.

19. aprillil toimus järjekorras teine Anija valla haridusfoorum. Seekord oli teema „Vaimne tasakaal on kõrge elukvaliteedi näitaja“.

Haridusfoorumi esimene esineja, psühholoog-uneuurija Kene Vernik rääkis unest kui väga tähtsast tervise faktorist. Ta tõi välja, et täiskasvanu unevajadus on enamasti 7‒9 tundi ööpäevas, seega veedame suure osa oma elust magades. Närilistega tehtud katsetest on selgunud, et loomad, kellel ei lastud piisavalt magada, surid. See, kui inimene ei saa piisavalt puhata (kas magab lühidalt või on muid segavaid faktoreid), on tihti ka infarkti või insuldi põhjuseks. Kene Vernik rääkis teaduslikele uuringutele tuginedes, et enamikul täiskasvanutel ühel või teisel moel tekkinud unevõlg võib olla alguse saanud lasteaiast, kus sunnime lapsi magama. Tema sõnul on lapsed ja nende unevajadus erinev, kuid enamasti ei vaja lapsed alates teisest eluaastast lõunaund. Lasteaias on küll olukord erinev kui kodus, sest lapsi on palju ja lasteaiapäev mudilase jaoks pikk ning väsitav. Uneuurija soovitas, et laps võiks lasteaias magada maksimaalselt ühe tunni, see ei riku ära tema ööund.

Haridusfoorumi teine esineja oli Merike Mitt, kes pidas ettekande rõõmust, rahulolust ning sellest, kuidas suhtuda probleemidesse positiivselt. Paljus sõltubki kõik sellest, kuidas me asjadest mõtleme. Kui meil on mõni probleem või oleme halvas tujus, võib ka hea asi tunduda halvana. Samas on võimalik igas halvas asjas leida ka midagi head. Kõik osalejad said teha harjutuse ja hinnata oma eluringi eri faktoreid kümnepallisüsteemis. Nii tekib tervikpilt oma elust ja on näha, millele on vaja parajasti kõige rohkem tähelepanu pöörata. Kõik osalejad said kirja panna kolm konkreetset lubadust, mis järgneva kahe nädala jooksul enda jaoks ära teha.

Haridusfoorumil osales ka üks neljajalgne tegelane, koer Sophi, kes rahulikult loenguruumis ringi jalutas ja inimestega kontakti otsis. Tema perenaine Kristi Raava on koolipsühholoog ning loomaterapeut. Kristi Raava käib oma koeraga koolides teraapiatunde tegemas. Loomade abil saab lastele õpetada sotsiaalseid oskusi: kannatlikkust, rahulikkust, julgust, kuulamisoskust, viisakat käitumist, reeglitest kinnipidamist jne.

Päeva teises pooles said kõik foorumil osalejad valida meelepärase töötoa.

Töötoa teemal „Töö metafoorkaartidega“ viis läbi Anija valla lasteaedade eripedagoog Kairi Kilp. Töötuba „Väärtuste mäng“ juhendas Merike Mitt. Töötuba „ Õpetaja ja lapsevanema suhtlemisraskuse ületamine“ juhatas Priit Ahte.

Haridusfoorumi ohjas Aegviidu kooli õpetaja Lauri Leet, kes on varem töötanud ajakirjanikuna.

Tagasiside haridusfoorumi osalejatelt oli sajaprotsendiliselt positiivne. Enamik märkis, et soovib ka edaspidi sellistel üritustel osaleda. Enam huvi pakkusid loengutest une teema ning töötubadest „Õpetaja ja lapsevanema suhtlemisraskuse ületamine“, mis toimus psühhodraama vormis.

Haridusfoorumit „Vaimne tasakaal on kõrge elukvaliteedi näitaja“ Anija ja Kuusalu valla haridusasutuste töötajatele rahastas Innove Euroopa sotsiaalfondi kaudu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!