Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Põnevad juturaamatud

18. mai 2018 Eesti lastekirjanduse keskus - 1 Kommentaar

Leelo Tungal Hallooo!“

Illustreerinud Regina Lukk-Toompere. Kõva köide, 50 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2017.

Meie lasteluule ühe andekama ja armastatuma autori Leelo Tungla värske kogu sisaldab vahvalt leidlikke luuletusi. Nii võib siit leida huvitavaid paralleele raamatu ja uuema tehnoloogia vahel ning ilmekaid võrdlusi omaaegsete ja tänapäeva laste vahel. Nagu ikka Tungla tekstides, on ka selles kogus omal kohal eesti keele omapära ja kõikvõimalike nüansside ärakasutamine ning kõrgel tasemel värsitehnika.

 

 

 

 

Ilmar Trull Mannekeeni talu“

Illustreerinud Ilmar Trull. Kõva köide, 64 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2017.

Kes meist ei naudiks värske luulekeelega vaimukaid värsse? Just sellist, juba Trulli varasematest kogudestki teada-tuntud kvaliteeti pakub ka tema värske luuleraamat. Humoorikates, rütmikates, võluvate väikeste vimkadega luuletustes ei uudistata ainult tänapäeva elu vallatumat poolt, vaid käsitletakse ka ajatumaid filosoofilisi teemasid. Just neis lusti ja huumori alakihtides peitub Trulli suurim võlu – ta oskab kutsuda igaüht, nii noori kui pisut vanemaidki, endaga kaasa mõtlema.

 

 

Jaanus Vaiksoo Kolm sügist“

Illustreerinud Kadi Kurema. Kõva köide, 48 lk. Kirjastus Ärkel, 2017.

Jaanus Vaiksoo toredalt terviklik uus luuleraamat liigub märgates ja nautides läbi nelja aasta­aja, rõhutades meie muutliku ilma tähtsust lapse elurütmis. Südamesoojus, leebe humoristlikkus ja kõrgel tasemel värsitehnika iseloomustab viimset kui üht luuletust, rääkigu see siis kevadeootusest, lihtsatest suverõõmudest, sügiselevusest või talvenaudingutest. Luuletuste loomise tagamaad saavad selgemaks, kui lugeda kogumiku lõpus leiduvat saatesõna.

 

 

Milvi Panga Mesikäpa esikäpad“

Illustreerinud Mare Hunt. Kõva köide, 56 lk. Kirjastus Pisitasa OÜ, 2017.

Võrumaalt pärit Milvi Panga värske lasteluulekogu on kirjakeelne, kuid lõunaeestilik südamesoojus pole sealt kuhugi kadunud. Kirjanik pakub maalähedast, rahvalaululike sugemetega luulet, milles iseloomulikku nii omaaegsete kui ka tänapäeva laste ja maailma kohta. Väikeste poiste varandusi tulvil taskud, avastamisväärset tulvil koduõu ja metsatukad, kodusoojus alati ootavate vanavanematega – see on maailm, mis elustub Panga luulet lugedes. Koostoimes Mare Hundi piltidega moodustab see terviku, mis vanaemalikult mõnus ja soe, alati toetav ja innustav.

 

Joel Sang Tulge eile meile!“

Illustreerinud Anne Pikkov. Kõva köide, 46 lk. Kirjastus EKSA, 2017.

Mõned aastad luulepausil olnud Joel Sang on oma uude luulekogusse koondanud värskeid salme noortele ja vanadele. Ta vaatleb avala uudishimuga meie nüüdiselu kogu selle mitmekesisuses. Nutihullust, pseudo­ökondust ja isegi näiteks rahvusvahelisi suhteid on käsitletud siiruse ja mõningase poisiliku ulakusega. Sanga võluvalt mitmekihiline luule pakub oma osa nii väiksema elukogemusega lastele kui ka nende elukogenud vanematele.

 

 

Paul-Eerik Rummo Tihane tõstab tiibu“

Illustreerinud Kaido Ole. Kõva köide, 120 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2017.

Meie luuleklassiku valikkogu koondab endasse poeedi parimaid lastevärsse alates „Lugemik, lugemikist“ kuni hiljuti ilmunud tekstideni. Tegemist on igati väärika väljaandega, mis toob kenasti esile Rummo novaatorliku, kohati ehk isegi mässumeelse olemuse. Maalikunstnik Kaido Ole pildid rõhutavad seda tunnet. Mõned illustratsioonid isegi asetavad meid tekstist eemale, n-ö võõritavad sellest, ja see on ühe luuleraamatu puhul vägagi värskendav.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Põnevad juturaamatud”

  1. Piret ütleb:

    Kõik on väga head luuleraamatud, ilmselt on pealkirja väike apsakas juhtunud.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!