HELIjaKEEL „EV100. Õpetajad”

7. mai 2018 Diana Liiv pianist, sarja kunstiline juht - Kommenteeri artiklit

Eller/Tammsaare, Rääts/Smuul, Tüür/Luik, Tulve/Viiding, Liik/Pihelgas, Kõlar/Malin, Tamberg/Valton, E. Kapp / Rummo,  A. Kapp / Sööt

12.05 kell 16 Tartu linnamuuseumis

13.05 kell 19 Tallinna Õpetajate majas

Kontserdiga „Õpetajad” tähistab sari HELIjaKEEL Eesti Vabariigi saja aasta juubelit. Kontserdikava keskendub H. Elleri ja A. Kapi koolkondadest pärinevate heliloojate helikeele kõrvutamisele. Nendest kahest koolkonnast on läbi aegade kasvanud välja pea kõik eesti olulisemad heliloojad.

Kontserdikava on üles ehitatud viimase sajandi jooksul tegutsenud kahele kronoloogilisele õpetajate-õpilaste liinile, alustades vanimast kuni tänapäevani ja tulles siis uuesti ajas tagurpidi tagasi: alates Heino Ellerist läbi Jaan Räätsa, Erkki-Sven Tüüri, Helena Tulve Marianna Liigini ja tagasi läbi Margo Kõlari, Eino Tambergi ja Eugen Kapi kuni Artur Kapini. Moodustub omamoodi ring minevikust olevikku ja tagasi.

Heliloojate – õpetajate-õpilaste loomingu kõrval kuuleb iga teose sünniperioodil loodud sõnakunsti eesti klassikast. Omamoodi allteema moodustab kontserti läbiv ning läbi aegade olulise aspektina Eestimaad iseloomustav metsa teema –kontserdi algul kõlavast Tammsaare teosest „Varjundid“ jõutakse kõige kaasaegsema luule ja muusikani: Carolina Pihelgase „Metsast algavad hääled“ ning Marianna Liigi „Mets“. Kontserdi lõpetab noorima helilooja Marianna Liigi installatsioon-uudisteos Artur Kapi „Metsateel“ ainetel.

Esitajad Leonora Palu (flööt), Heli Ernits (oboe), Toomas Vavilov (klarnet), Olga Voronova (viiul), Yana Mägila (viiul), Laur Eensalu (vioola), Leho Karin (tšello), Regina Udod (kontrabass), Diana Liiv (klaver), Marianna Liik (elektroonika), Jaan Malin (hääl), Eva Koldits (eelsalvestatud hääl), Erkki-Sven Tüür (eelsalvestatud hääl).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!