Isaga koos fotojahil

18. mai 2018 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Evalotta Začek „Õietolmu maaling“. Parim laste loodusfoto 2018. Evalotta: „Päikesetõusu­aegselt rabas käigult naastes märkasin, kuidas tuul oli Nigula järve ühte serva kokku puhunud õietolmuga kaetud vee, mis moodustas justkui lõuendi, et peegeldada tõusva päikese värvitud puid.“ Võidupildi kohta ütles žürii liige Tiit Pääsuke, et see on väga leidlikult tehtud foto, millel on suurepärane kunstiline tulemus.

 

Äsja lõppes „Looduse aasta foto“ konkurss, mida tänavu peeti 18. korda. Konkursil osalevad täiskasvanute kõrval nii lapsed kui ka noored. Võistluse korraldaja Looduse Omnibuss juhatab Lapsi märkama elusloodust.

Meil on lastele kõrged nõudmised,“ ütles žürii liige, fotograaf Jarek Jõepera. „Ja tihti on lastel raskemgi võita kui täiskasvanutel.“ Nii mõnigi osaleja on fotovõistluse jooksul jõudnud laste kategooriast noorte tasemele ja mõned sealt edasi täiskasvanute sekka.

Laupäeval, 12. mail oli konkursi lõpetamine traditsiooniliselt Estonia kontserdisaalis ning seekord kõlas lavalt mitu korda ühe võitja, Evalotta Začeki nimi. 12-aastane Evalotta sai parima loodusfoto tiitli pildiga Nigula järvest päikesetõusul.

Õde ja vend – konkursside võitjad

Evalottale läks ka laste loodusfotode 2. ja 3. ja laste loomafotode 2. koht ning ta pälvis žürii tunnustuse nii loodus- kui ka loomafoto eest. Evalottast kolm aastat noorem vend Fred on samamoodi andekas pildistaja ning jäädvustanud looduses hetki, mis sel võistlusel tõid talle žürii tunnustuse kahe linnupildi eest.

Začekid elavad Tartumaal. Laste isa Sven Začek on rahvusvaheliselt tuntud loodusfotograaf, kelle fotolugu händkakkudest jõudis 2012. aastal National Geographicu juuninumbrisse. See oli Eesti loodusfotograafias suursündmus – esimest korda ilmus Eesti loodusfotograafi fotoseeria selles mainekas väljaandes.

Möödunud sügisel pälvisid toona 11-aastane Evalotta ja 8-aastane Fred oma piltidega tunnustuse maailma kõige mainekamal fotokonkursil „Wildlife Photographer of the Year“. Võistluse finaalis auhinnati viit tööd ning sinna jõudsid kaks pilti Fredilt ja üks Evalottalt. „See on loodusfotograafide jaoks maailma vingeim konkurss,“ ütles Sven Začek, kes seal samuti finaali jõudis. Evalotta sai preemia ka kuulsal Saksa loodusfotograafia konkursil „European Wildlife Photographer of the Year 2017“.

Kõrveküla põhikooli 5. klassis õppiva Evalotta fotohuvi algas siis, kui ta kaheaastasena oma esimese vee- ja põrutuskindla fotoaparaadi sai. Ka Fredi hakkas juba paariaastaselt huvitama, mida isa ja õde teevad. „Üks aparaat oli juba Evalottal, kui võitsin konkursil põrutus- ja veekindla aparaadi – siis sai Fred endale ka,“ rääkis Sven Začek.

Pildistama minnakse koos, mõnikord tehakse õhtul tiir autoga, mõnikord võetakse ette pikemaid retki, koolivaheaegadel sõidetakse haagissuvilaga ja ööbitakse mõne looduskaitseala läheduses või rabas. Siis jäädvustatakse päikesetõusu ja -loojangut. Aga koduümbruseski avastavad lapsed põnevat ja käivad ise pildistamas. Evalottale meeldibki pildistada imetajaid ja linde ning maastikku päikeseloojangu valguses. Ka Fredi lemmikud on linnud.

Ronan Kraus.

Fotokas kaela ja isaga metsa

Ka kümneaastane Kehtna koolipoiss Ronan Kraus tegi oma esimesed pildid juba kaheaastasena, kui isa ta metsa fotojahile kaasa võttis. Kui varem pildistas poiss isa valvsa pilgu all, siis paar aastat tagasi, kui perre soetati uus kaamera, kingiti vana Ronanile. Sealt algas poisi tõsisem huvi fotograafia järele.

Kui ilm on ilus ja päike hakkab loojuma, siis mõtlevad nad koos isaga, kas minna loomi luurama, pildistama mõnda oja pika säriga, teha valgusmaalinguid või vaadata niisama, fotokas kaelas, lilli ja kuulata linnulaulu.

Kümneaastane Ronan käib looduses isa, ema või kogu perega. Tal on noorem vend Kert ja õde Lisandra, kes soovivad alati fotoretkedele kaasa minna. Kui perega looduses ollakse, siis ema jääb metsaserva ja proovib kahe fotograafi tegemisi jäädvustada videokaameraga. „Hilisemad muljetamised on kogu ettevõtmise äge osa,“ rääkis ema Kristel.

Ronanil on kõige suurem huvi metsloomade vastu. Kui kaugelt on looma nähtud, siis tavaliselt liiguvad Ronan ja isa koos lähemale, tihti eri suunast. Nii köidab üks looma tähelepanu ja teine saab liikuda märkamatumalt. Ronan pälvis žürii tunnustuse nelja fotoga.

Kaheksa-aastane Lisandra Kuik õpib Haapsalu põhikooli teises klassis. Tema fotohuvi tärkas 4–5-aastaselt, käies isaga metsas ja mere ääres. „Isa aina pildistas ja mina tahtsin ka proovida,“ rääkis Lisandra. „Mõnikord andiski isa mulle oma aparaadi ja siis tekkis rohkem huvi.“ Kuna tal oma aparaati veel pole, on isa alati pildistamisel kaasas. „Mulle meeldib kõige rohkem pildistada mere ääres luiki, hanesid ja teisi veelinde. Ka lilli ja liblikaid ning talvel linnu toidumaja külalisi,“ ütles Lisandra.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!