Kunksmoor ja kapten Trumm kutsusid Sassi lapsi lastekirjanduse radadele

30. mai 2018 - Kommenteeri artiklit

 

24. mail toimus Tartu Sassi lasteaia õuealal pidu, kus Kunksmoor ja kapten Trumm kutsusid kõiki lapsi rändama eesti lastekirjanduse maailma. Üritus võttis kokku õppeaasta jooksul käsitletud eesti lastekirjanike loomingu.

Seoses Eesti Vabariigi sajanda sünnipäevaga oli lasteaia Sassi 2017/2018. õppeaasta pühendatud eesti lastekirjandusele. Õppeaasta sisehindamise üks prioriteet oli väärtuskasvatus, millest lähtuvalt oli eesmärgiks, et laps õpib väärtusi eesti lastekirjanduse kaudu.

Õppeaasta jooksul korraldati üritusi, millega tutvustati lastele kirjanike loomingut. Õppekava arendusmeeskond pani kuude lõikes kirja, milliseid lastekirjanikke käsitletakse. Õppeaastat alustati Andrus Kivirähki loominguga, veel käsitleti Eno Raua, Ellen Niidu, Margit Saluste ja Aino Perviku loomingut. Lisaks tutvuti jõulukuul eesti lastekirjanduse jõululuuletuste ja -juttudega, märtsis õpiti eesti kirjanike luuletusi ning aprillis ja mais uuriti vabalt valitud kirjanikke.

Õppetegevusi planeerides ja läbi viies arutasid õpetajad paljude väärtuste üle, mida lastele edasi anda. Iga kirjaniku teoste käsitlemisse põimiti väärtuskasvatus, näiteks Heiki Vilepi raamatu „Kurjajuurikas, Kitupunn ja Pugeja“ põhjal õpetati lastele: ära tee teistele seda, mida sa ei tahaks, et sulle tehakse.

Aino Perviku teose põhjal „Kaarist on kasu“ õpetati lastele abivalmidust. Veel oli õpetajate enesearengu seisukohalt lastekirjanduse aasta väga põnev. Nii mõnigi õpetaja on öelnud, et nad on saanud tuttavaks uuema lastekirjandusega, millega ei olnud varem kokku puutunud. Unejuttudena loeti palju eesti lastekirjanike teoseid. Tähelepanuta ei jäänud ka raamatute illustratsioonid, millel on koolieelikute jaoks suur tähtsus.

Tegime teatrit

Enamik rühmi valmistasid raamatu põhjal ette näidendi, mille kandsid ette teistele rühmadele ja lapsevanematele. Sipsikute rühm etendas Eno Raua loomingu põhjal näidendi „Sipsiku reis Kuule“, kuhu oli põimitud mitmeid teoseid, nagu „Peep ja sõnad“, „Mõru kook“, „Kilplased“, „Ninatark muna“ ja „Sipsik“. Õnneseente rühma lapsed uurisid lastekirjanik Margit Saluste teost „Kuidas tekkisid aastaajad?“ ning valmistasid ette näidendi, mida etendati oma lasteaia lastele ning kutsuti külla etendust vaatama Tartu Helika lasteaia lapsed.

Veel õnnestus video vahendusel etendust näha kirjanik Margit Salustel endal, kes arvas sellest nii: „Kindlasti on autorile suur au, kui tema teost näidendina esitatakse. Seega suured tänud! Kiitus lasteaia õpetajatele, kes kasutasid maksimaalselt ära raamatu temaatika, sidudes aastaaegade mängulise õppimise laulude ja tantsudega. Sümpaatne on veel see, et lisaks peaosalistele (printsidele-printsessidele, kuningatele-kuningannadele) jätkus sellisel viisil rollitäitmisi tervele rühmale. Olen eelnevalt näinud kahte sama teose põhjal tehtud etendust ja kõik need on olnud väga erinevad ja erilised. Nii ka see etendus, millesse olid kaasatud seni nähtud etendustest kõige nooremad lapsed. Etendusel oli väga tore ülesehitus, paras tempo väikeste esinejate jaoks ja vahvad dekoratsioonid. Tuline kahju, et ise kohale ei saanud tulla, oleks tahtnud peale etendust lapsi natuke intervjueerida ja uurida, kas nad aastaaegade teemale natuke nüüd teisiti vaatavad. Aga küllap vaatavad. Meil Eestis on kõik aastaajad õnneks veel toredasti esindatud ja loodetavasti pakub see raamat avastamisrõõmu paljudele lastele. Milline suurepärane algatus tutvustada sellisel viisil läbi terve õppeaasta lastele Eesti lastekirjanikke, kaasata kodusid, kutsudes neid koos lugema ja kaasa mõtlema. Tubli lasteaed!“

Vanemad lõid kaasa

Lastekirjanduse aasta arendas ka koostööd lapsevanematega. Vanemad aitasid lastele otsida ja valmistada kostüüme ning näidendiks vaja minevaid rekvisiite. Veel oli peredel võimalus tuua rühma raamatuid, vastavalt kirjanikule, kelle teoseid kuude lõikes uuriti. Hommikuringides rääkisid lapsed teostest, mida neile kodus ette loeti. Oli rõõmustav, et õppeaasta edenedes tuli peredelt järjest rohkem tagasisidet kodus etteloetu kohta.

Õppeaasta jooksul külastati Tartu linnaraamatukogu ja käidi muinasjutuhommikutel muinasjutte kuulamas ning osaleti Tartu rahvusvahelisel kirjandusfestivalil Prima Vista. Kohtuti lastekirjanik Reet Bobõlskiga ja Hugo Vaheriga, kirjanikud lugesid ette oma loomingut ja lapsed joonistasid loetu põhjal. Liblikate, Naksitrallide ja Õnneseente rühmal oli kohtumine kirjanik Anti Saarega, kes külastas lasteaeda märtsikuus. Kohtumine Anti Saarega oli lastele põnev ja kaasahaarav, nad said ettekujutuse raamatu tekkeloost, alates mõttest kuni raamatu poodi jõudmiseni. Kirjanik kinkis lasteaiale raamatu „Pärt oskab saltot“ ja luges ette peatükke oma veel ilmumata raamatust.

Kolmeaastane projekt „Eesti 100“ jätkub Eestimaa looduse tutvustamisega Eesti rahvussümboolika toel, näiteks septembri läbiv teema on eesti rahvuspuu – harilik tamm. Õppeaasta prioriteet on, et laps väärtustaks keskkonnasõbralikku elulaadi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!