Loodusgiid on pärandi­hoidja

11. mai 2018 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Annika Poldre.

Ma julgen väita, et loodusturismi üks esimesi propageerijaid pärast taasiseseisvumist oli Aivar Ruukel. Noor mees, kes juba 1990-ndate algul, kui hoogu hakkas koguma maaelu liikumine Kodukant, seisis järjekindlalt loodusturismi eest, mida toona ökoturismiks nimetati. „Kogu Rootsi peab elama“ oli rootslaste maaelu deviis, mis Kodukandi alustajate kaudu hakkas Eestis levima. Ja Ruukel oli see, kes n-ö oma rauda tagudes ei väsinud rääkimast, kui harukordne ja mitmekesine on meie loodus ning kui palju on meil selle avastamise võimalusi. Soomaal aastaid loodusturismi arendav mees käib nüüd sel teemal EMÜ-s vilistlasena loenguid pidamas.

Et oleme loodus- ja metsarahvas – niikaua kuni metsad on püsti –, pole üllatav, et loodusturism on populaarne nii kutse kui ka kõrgkoolis. Ja hea on, et püsib huvi oskuste vastu, kuidas loodusesse minna, seal olla ja seda teistele põnevalt esitleda.

Põhjanaabrid on ses mõttes meie moodi, kuid ühes oleme neist ilmselt arhailisemad, ja seda olen kuulnud soomlaste endi suust – nad imestavad meie inimeste, ka noorte teadmiste üle ravimtaimedest ning loodusravist. No kes meist ei teaks, millal on hea juua pärnaõie-, millal põdrasamblateed, missugune vägi on kõrvenõgesel või mitut moodi saab kasu võilillest? Loodusgiidid teavad neil teemadel rääkida, kõnelemata oskusest juhatada looduses lahtiste silmadega kõndima, märkama ja tähele panema vaatamisväärset enda ümber.

Maaülikooli professor Tiiu Kull nendib, et Eestis ei ole veel hästi aru saadud, et loodusturismi korraldamiseks on meil spetsialistid, keda võiks selleks praegusest rohkem rakendada. Ilmselt pole me veel suutnud seda valdkonda piisavalt turustada, arvab Kull.

Ehk ei ole me tõesti osanud siia saabuvates turistides küllaldaselt oma looduse vastu huvi äratada. Aastaid on räägitud, et turistid tulevad eelkõige ja kõige enam Tallinna. Olgu pealegi. Tuleb aeg, kus meie ehe loodus läheb kõrgemalt hinda. Peatähtis on hoida järjepidevust looduse tundmises.

Me elame targasti, kui hoiame kõige väärtuslikumat, mis meil on – puhast elukeskkonda – sellisena, et seda saavad omakorda hoida ka järgmised põlved. Teadlikult tegutsemiseks on vaja teadmisi, mida annabki loodusturismiharidus. Isegi kui seda õppinud valivad pärast lõpetamist muu elukutse, pole see haridus kellelgi mööda külgi maha jooksnud.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!