Talgupäev unistuste kodu õuel

11. mai 2018 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Kuigi katust veel pole, peab tulevast kodu korras hoidma, arvab Masingu kooli rahvas. Fotod: Sirje Pärismaa

 

Tartu Herbert Masingu kool tegi talgupäeva Raadil Kasarmu tänavas asuval platsil, südames lootus, et just sinna kerkib lähitulevikus uus koolimaja.

Linnast pooletunnise jalutuskäigu kaugusel asuvale platsile liikus igaüks omal jõul – kes jalgsi, kes abivahendiga. Iga klass sai puhtaks riisuda oma jupikese. Kogukonnakoolile omaselt oli laste ja õpetajatega kaasa tulnud vanemaid ja vanavanemaidki. Rehade välgutamise kõrvalt õpiti ka taimi ja linde tundma, tehti liikumismänge, arutati päästeameti töötajatega tuletõrjeauto juures tuleohutuse teemat ja peeti piknikut.

Et Masingu koolis õpivad autismi­spektri ning aktiivsus- ja tähelepanuhäirega lapsed, kellel peab tegevus ja aeg olema täpselt ette teada, oli ka talgupäev valmistatud hoolikalt ette ja kõik sujus.

Tahame lastele anda „Teeme ära“ talgupäeva harjumuse – kui terve maailm koristab, siis meiegi, ja teeme seda oma kooli heaks,“ rääkis kooli huvijuht Ave Tamra. „Harjutame lapsi seda platsikest omaks pidama. Isegi siis, kui katust veel pole, peab kodu olema puhas ja korras.“

Masingu kool paikneb praegu Tartu kesklinnas. Õpilaste arv on järjest kasvanud ja maja jäänud kitsaks. Pole ka oma õueala.

Tartu linn on meiega ühel meelel, et uut koolimaja-kompetentsikeskust on vaja. Lootsime katta selle rajamisest osa Euroopa tõukefondide abil, aga nüüd on selgunud, et erikoolidele sealt raha taotleda ei saa,“ rääkis direktor Tiina Kallavus. „Seega peab linn leidma uue lähenemise. Kooli sünnipäevakonverentsil väitis haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis, et meie kooli baasil võiks luua riikliku kaasava hariduse kompetentsikeskuse. Toetame ju tavakoolide lapsi, õpetajaid ja vanemaid ja nõustame ka HTM-i.“

Kasarmu tänava krunti on Tartu linn lubanud Masingu koolile uueks asupaigaks ja on ka väliseestlase Peeter Umbleja heategevas korras tellitud eskiisprojekt. Masingu kooli pere hooldab krunti juba kolmandat aastat.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!