Haridusuudiseid välismaalt

7. juuni 2018 - Kommenteeri artiklit

Lapsed puha metsas

Inglismaal asuva Haldjate metsalasteaia muudab eriliseks see, et lapsed veedavad kogu päeva värskes õhus. Puuduvad harjumuspärased ruumid, aga ekstreemse ilma korral viiakse lapsed külakeskusesse. Asutus kuulub käputäie lasteaedade hulka, mis kasutavad õppetööks ainult loodust, kusjuures kantakse ilmale vastavat riietust. Haridusasutusi kontrolliv Ofsted andis neile kõrge hinnangu. Populaarsust lapsevanemate hulgas näitab seegi, et vabade kohtade ootejärjekord ulatub 2020. aastani, vahendab BBC.

„Vabadus, võrdsus, vendlus“ saab prantslastele kohustuslikuks

Prantsusmaal hääletasid Pariisi lähedal asuva linna lapsevanemad selle poolt, et nende lapsed hakkavad novembrist koolivorme kandma. Koolivorme hakkab kasutama kuus kooli 6–11-aastaste laste hulgas. Provintsis kuulub vanusegruppi 759 last, kellele on koolivorm tungivalt soovituslik, aga riigi seadus vormi kandma ei kohusta. Üks motoga „Vabadus, võrdsus, vendlus“ vorm maksab 145 eurot, kui peres on rohkem kui üks riietust vajavat last, siis 72,5 eurot. Vormiga soovitakse vähendada ebavõrdsust, vahendab BBC.

Millised on Harvardi lõpetajad?

Harvardi ülikool on tuntud edukate lõpetajate poolest. Millised on selle õppeaasta lõpetajad, selgub üliõpilaslehe Harvard Crimson korraldatud küsitlusest. Peaaegu pool lõpetajatest tunneb muret oma vaimse tervise üle, üks viiest lõpetab süütuna. Poliitiliselt on nad Trumpi vastu. Nad kardavad oma arvamusega diskussioonides oponente solvata. 90% neist joob alkoholi. Lõpetajad karmistaksid relvakontrolli, kasutavad iPhone’i ja ainult viiendik on kooliaja jooksul vähemalt korra spikerdanud, vahendab BBC.

Iraani professor pisteti pokri

Teheranis vahistati aprillis professor Abbas Edalat. 129 akadeemikut üle kogu maailma kirjutasid palvekirja, millega soovitakse aidata kaasa professori vabastamisele, vahendab The Guardian. Londoni Imperial College’i professor on akadeemikute sõnul alati austanud oma etnilist tausta ja näidanud Iraani positiivses valguses, mistõttu on üllatav, et ta just seal arreteeriti. Lisaks on professor panustanud aastakümneid tehnoloogia arengusse. Tema vahistamine on kaotus kogu akadeemilisele maailmale.

Palavus viib eksamitulemused alla

Mida kuumemad ilmad, seda kehvemad eksamitulemused, selgub USA-s 13 aastat kestnud uuringu tulemustest. Harvardi, UCLA ja Georgia State University teadlased võrdlesid 10 miljoni keskkooliõpilase eksamitulemusi aastatel 2001–2014. Nad väidavad, et on leidnud esimest korda selgeid tõendeid, mis näitavad, et piirkonna keskmise õhutemperatuuri tõusuga halvenevad õpitulemused, vahendab BBC. Temperatuuri tõus 0,55 kraadi võrra aastas kahandab eksamitulemusi 1% võrra. Negatiivne mõju algab temperatuurist +21 ᵒC.

Õpetaja pani roboti pihta

Ühele õpetajale määrati vanglakaristus, sest ta pani E-baysse müüki koolist varastatud roboti, vahendab tes.com. Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia õpetaja Hamzah Arbile mõisteti kuuekuuline vangistus, sest ta varastas programmeeritava roboti Lego Mindstormi osad ja pani need müüki. Juhtum leidis aset 2016. aasta suvel Londonis. Kolm päeva hiljem kaotas ta töökoha. Lisaks määrati talle õpetajana töötamise keeld. Kohtus süüdistas õpetaja osade müügis oma naist. Hiljem tunnistas ta suuliselt siiski oma eksimust.

Meedia taunib ammuseid vigu

Õpilastele tuleb õpetada, et vigade tegemine on täiesti inimlik, vahendab tes.com. Vaimse tervise ekspert kirjutab, et ta on mures, et meedias kuulsuste sildistamine kangelasteks ja pahadeks hakkab mõjutama õpilasi ja haridussüsteemi. Kool peaks sütitama inimeses õppimissoovi ja arendama fantaasiat, mis omakorda tekitab uudishimu. Nii inimesed arenevad ja võivad oma arvamusi muuta. Meedias aga heidetakse inimestele ette nende aastatetaguseid eksimusi ja väiteid sotsiaalmeedias. Koolis nii ei tohiks.

Kooliraha kulus kommunikatsioonile

Mehhiko haridusreform edeneb üle kivide ja kändude, sest õpetajakoolitusest enam kulutatakse raha kommunikatsioonile. Viis aastat pärast president Nieto haridusreformi algust on riik 35 OECD riigi edetabelis endiselt haridusküsimustes viimasel kohal, vahendab The Guardian. Teavituskampaaniatele reformi kohta kulutati eelarvest 2700% rohkem, samas, kui maapiirkondade koolimajadel puuduvad katused, elekter või vesi. Riigis otsustab hariduspoliitika tõenäoliselt 1. juuli presidendivalimiste tulemused.

Lapsi häirivad nutitelefonidega vanemad

„Ma soovin, et emme mobiili poleks kunagi välja mõeldud,“ kirjutas algkoolis käiv õpilane. Ameeriklannast õpetaja Jen Adams Beason andis teise klassi õpilastele ülesande kirjutada ja joonistada asjadest, mille puhul nad sooviksid, et neid poleks leiutatud. Neli õpilast 21-st kirjutasid nutitelefonidest, vahendab BBC. Õpetaja postitas pildi õpilase tööst sotsiaalmeediasse, kus seda jagati üle 170 000 korra. Üks teine õpilane kirjutas: „Mulle telefon ei meeldi, sest vanemad istuvad iga päev oma telefonis.“

Inglismaal vähendatakse koolibusside arvu

Eelarvekärbete tõttu vähendatakse Inglismaa maapiirkondades tasuta koolibusside arvu, mille tagajärjel kaob piletita sõidu võimalus 20 000 õpilasel, vahendab BBC. Kui linnas makstakse iga õpilase pealt kooli sõiduks 10 naela, siis maapiirkondades kuni 200. Alla kaheksa-aastastele peab olema tagatud koolisõidu võimalus, kui kool asub kaugemal kui kaks miili, vanematele lastele, kui kool asub vähemalt kolme miili kaugusel. Arvatakse, et ühistranspordi vähenemisel on kaugeleulatuvad negatiivsed tagajärjed.

Taani gümnasistid panid kärakat ja lõhkusid põrandat

Taanis tarbis 200 gümnasisti aulas alkoholi ning tantsis ja hüppas laudadel, kuni osa neist purunes, vahendab Der Spiegel. Ühel hommikupoolikul joodi õlut ja kangemaidki jooke ning kooli aula muutus piduliste jaoks tantsumaratoni ööklubiks. Karistuseks otsustas Slagelse direktriss tühistada kooli ametliku lõpupeo. Direktriss kirjutas kooli kodulehel, et tundide ajal purjujoomine ei kuulu kooliskäimise juurde. Kui õpilased soovivad, et neid täiskasvanuna koheldaks, peavad nad täiskasvanuna käituma.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!