Ilmub esimene eestikeelne rakubioloogia õpik

11. juuni 2018 - Kommenteeri artiklit

Rakubioloogia õpiku esikaas. Pildil hiire embrüonaalsed fibroblastid. Foto: Katrin Ruisu

Esmaspäeval, 11. juunil esitletakse elektroonilist kõrgkooliõpikut „Rakubioloogia“, mis on esimene nii mahukas ja seda teemat nii laialt käsitlev algupärane eestikeelne väljaanne.

„Algusest saadik oli meie mõte koguda seda õpikut kirjutama kõik, kes Eestis rakubioloogia alal ühel või teisel moel tegutsevad,“ rääkis raamatu üks autor, TÜ rakubioloogia professor Toivo Maimets. „Seega võib õpikut pidada ka ülevaateks rakubioloogia tasemest tänases Eestis: kaasatud on 26 autorit nii Tartu ülikoolist kui ka Tallinna tehnikaülikoolist ja mitmest teisest teadusasutusest.“

See, et õpik on kogu Eesti tänaste rakubioloogide ühislooming, näitab meie tugevust nii rakubioloogias kui ka paljudel rakubioloogiaga piirnevatel teadusaladel. Õpiku autorid usuvad, et eestikeelne õpik on vajalik eesti keele kui teaduskeele arendamiseks, ning loodavad, et õpikust saavad palju kasu nii üliõpilased, õpetajad kui ka ärksamad gümnaasiumiõpilased.

Maimetsa sõnul on rakubioloogia õpiku koostamisel lähtutud Uku Masingu soovist luua oma kõrgkeele sõnavara. „Mida muud me autoritena soovimegi kui parandada ja täiendada eestlaste mõtlemist ning olemist omas keeles ja omal maal,“ lisas Maimets.

1867-leheküljelist õpikut illustreerib 13 Eesti kunstniku 953 joonist ning 16 fotograafi pea sada fotot. Õpiku elektrooniline formaat võimaldab lihtsat ligipääsu õppematerjalidele ning lubab pidevalt ajakohastada raamatut vastavalt muutustele meie teadmistes. Õpik antakse järgmisel aastal välja ka raamatuna, lisaks on internetis kättesaadav rakubioloogia sõnastik (vt ka sõnastiku Androidi versiooni).

Õpiku esitlus toimub 11. juunil kell 15 Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudis (Riia 23‒217). Esitlusel tutvustavad õpikut TÜ rakubioloogia professor Toivo Maimets, TÜ molekulaar- ja rakubioloogia instituudi vivaariumi juhataja Sulev Kuuse, TÜ geneetika professor Ain Heinaru ning rakubioloog, Glaxo Smith Kline’i teadusnõunik Rein Sikut.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!