Legendaarset koolipapat aitab meenutada mälestuspink

1. juuni 2018 Annika Poldre toimetaja - 1 Kommentaar

Kõneleb Pärnu Koidula gümnaasiumi õppejuhataja Ille Rohtlaan. Tagaplaanil Koidula gümnaasiumi koor.

 

Armas Kuldkepp.

Pärnu Vanalinna põhikooli ette, Nikolai tänav 26 paigaldati möödunud nädalal linna kuulsale koolijuhile nimetahvliga pink, mis kujult sarnaneb avatud raamatuga.

Pärnade allee alla paigutatud pink on mälestusmärk legendaarsele koolijuhile Armas Kuldsepale, kes oli samas asuvas koolihoones, kus tema ajal tegutsenud 2. keskkool kandis Koidula nime, õpetaja, õppealajuhataja ja direktor.

Koidula gümnaasiumi õppealajuhataja Ille Rohtlaan meenutas pingi avamisel Kuldseppa kui demokraatlikku juhti. Tema põhimõte oli, et mida võib teha õpilane, seda teeb õpilane, mida võib teha õpetaja, teeb õpetaja. Ja kooli eesmärgid on püüdlik õppimine, hea käitumine ja aktiivne eluhoiak ning kooli hea nimi.

Ausalt, südamega ja visa tööga – see oli Armas Kuldsepa lipukiri,“ sõnas Rohtlaan, lisades, et Kuldsepa aeg oli paljudele õpetajatele kooli kuldaeg.

Kool kui elu mudel

Kool oli Kuldsepa hinnangul suure elu väike mudel, mis peab õpetama noori eluks valmis olema. Koolipapa, nagu Kuldseppa tihti nimetati, pidas väga tähtsaks aktiivset ellusuhtumist ning hoolitses ise selle eest, et koolis lisaks aktiivsele õppimisele pidevalt midagi toimuks. Rohtlaan tõi näiteks, et direktor pidas aktiivsustabelit toimuvate sündmuste kohta, nagu kõnevõistlused, viktoriinid, luule lugemine, sõnade võistulahendamine jne. Igal hommikul pärast järjekordset üritust oli täidetud tabel õpetajate toa seinal. „Just see motiveeris nii õpilasi kui ka õpetajat sündmustest aktiivselt osa võtma,“ rääkis Rohtlaan.

Kool ei ole ainult maja, vaid kool on ka suhted, on eeskuju,“ tavatsenud Kuldsepp öelda. Rohtlaane ütlust mööda selginevad need sõnad tagantjärele aastatega. Suhtlemisel pidas koolijuht kõige tähtsamaks eeskuju ning oli ka ise oma esinduslikkuse ja distsipliiniga kõigile eeskujuks, nõudes distsipliini kõigilt. Tema eeskuju on meenutanud paljud vilistlased.

Kuldsepaga ühel ajal – 1954. aastal – noore õpetajana samas koolis tööd alustanud Malle Šalda sõnul oli Kuldsepp intelligentne ja härrasmehelik, nõudlik nii enda kui ka teiste suhtes ning samas sügavalt inimlik. Tema vastu oli väike kartus, aga suur austus. Koolis oli tema ajal turvaline, mäletab Šalda. „Teadmised, kuidas saada õpetajaks, sain ma ülikoolist, aga oskuse, kuidas olla õpetaja, sain temalt,“ ütleb Šalda.

Kuldsepal, kellest tema eluajal räägiti kui elavast legendist, oli ka eriline esinemisoskus. Šalda rääkis, et kui Kuldsepp koolisaali astus, haaras ta pilguga kogu saali ja kõik jäid hiirvaikseks. „Ta oskas luua kuulajale mulje, et kõneleb just sinule,“ rääkis Šalda, „ja tunde, et oled saalist välja minnes saanud paremaks.“

Tartu ülikooli Pärnu kolledži dotsendi Heli Toomani kooliajal oli Kuldsepp õppealajuhataja. „Kuldsepp oli fantastiline mees,“ ohkab Tooman. „Tänu temale olen ma nii viisakaks inimeseks kasvanud.“ Kuldsepal oli komme igal hommikul kooli ukse juures kõiki õpilasi teretada. „Ta hoolitses selle eest, et kõik võtaksid käed taskust ja näeksid korralikud välja,“ meenutas Tooman. Tema sõnul oli Kuldsepp väga härrasmehelik koolimees. Ta oli alati tipp-topp riides, lips ees, ääretult korrektne. Ka sellega oli ta õpilastele eeskujuks ning sellisena on ta meelde jäänud. Toomani lapselaps, kes õpib Koidula gümnaasiumis, on kodus rääkinud, et nende direktor tervitab neid hommikuti samamoodi. Kuldsepa pärandus on säilinud, rõõmustas kunagine õpilane. Kuldsepp viis oma koolis sisse tava, et vahetunnid veedetakse väljas. „Tol ajal, varsti 50 aastat tagasi, käisime igas vahetunnis kooliõues, sest Kuldsepp rääkis, et tuleb elada tervislikult ja värske õhk on kasulik,“ rääkis Tooman.

Kuldsepp oli inglise keele õpetajana Marvi Volmeri klassijuhataja. Volmer meenutab oma klassi suurt võitu 1958. aastal, kui Kuldsepast sai õppealajuhataja ja õpilased olid oma klassijuhatajast ilma jäämas. „Me teatasime, et läheme koolist ära, kui Kuldsepp ei ole edasi meie klassijuhataja,“ jutustab Volmer. Klass võitis, juhataja jäi neile alles. „Tema klassijuhatajatunnid olid elu tunnid,“ sõnas Volmer.

Loll on loll olla

Kuldsepalt läksid Koidula koolis käibele tänini tuntud lendlaused „Loll on olla loll“ ja „Koidula koolis on kõik võimalik“.

Väga tänapäevaselt kõlab Armas Kuldsepa 1983. aastal telesaates „Isad ja pojad“ öeldud arvamus: „Üldise kohustusliku keskhariduse tingimustes põrkume probleemile, et kõik ei tahagi haridust saada ja kõik, mida on palju, muutub odavaks.“

Kuldsepp ütles samas saates oma elukutse kohta: „Tasub sellele ametile pühenduda. See on oma sisult niivõrd õilis ja rikas töö.“

Ja veel tsitaat Kuldsepa sulest: „Oma kauase pedagoogitöö kogemustest tean, et hoolimata ükskõik millistest tehnikaimedest jääb ikka peamiseks nii koolis kui ka igapäevaelus õpetaja ja õpilase, inimese ja inimese omavaheline südamlik suhe. See on elu peamine väärtus, millest sõltub õnnestumine või ebaõnnestumine.“

Eesti pedagoogika arhiivmuuseumis leidub hulk kirjutisi Armas Kuldsepa sulest. Kogumik alapealkirjaga „Igal lollil oma lõbu“ sisaldab aukartustäratava hulga artikleid aastatest 1959–2004.

Koolipapa Kuldseppa mäletavad hästi mitte ainult Koidula kooliga ja linna hariduseluga seotud inimesed. Kuldsepp on jäänud ka linna ajalukku Pärnu ja sõpruslinna Vaasa suhete aktiivse hoidja ning edendajana. Ta oli 1989. aastal Eesti esimese, Pärnus loodud Lionsi klubi asutaja. Seetõttu olid mälestuspingi algatajad ja eestvedajad Pärnu Vaasa selts, Pärnu Soome selts, Pärnu ingerisoomlaste kultuuriselts koos Pärnu Lionsi klubi ja Koidula gümnaasiumiga. Toetasid Pärnu linnavalitsus ja väga paljud eraisikud.

Pärnu Vaasa seltsi esimehe Iira Igasta sõnul ongi seetõttu Kuldsepast väga mitmekülgseid mälestusi: osa mäletab teda õpetaja ja koolijuhina, teised Eesti ja Soome sõprussilla ehitajana. Teda mäletatakse lõvide mõnusa klubikaaslasena ja pärnakana, kellele olid tähtsad kodulinna probleemid.

Armas Kuldsepp sündis 3. septembril 1919 Haapsalus ja suri 1. mail 2005 Pärnus.

 


Armas Kuldsepp ja Pärnu Koidula kool

  • 1954 Koidula kooli inglise keele õpetaja
  • 1958 õppealajuhataja
  • 1969–1980 direktor

Hetkel ainult üks arvamus teemale “Legendaarset koolipapat aitab meenutada mälestuspink”

  1. Tiit ütleb:

    Igatahes on sellised koolmeistrid nagu Armas Kuldsepp eesti kooli ja eesti rahva kuldvara, mille hiilgust ajatolm ei tuhmista.

    Alati on väga armas lugeda sellest, kuidas tänapäeval nende mälestust austatakse.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!