Riigi toetus noortemalevale on kasvanud

13. juuni 2018 - Kommenteeri artiklit

Kui juba möödunud aastal tõusis riigi toetus noortemalevale kahekordseks, siis tänavu suurenes see veel ligi 20 protsenti. Kokku eraldab haridus- ja teadusministeerium Eesti noorsootöö keskuse kaudu 55 noortemaleva korraldajale algavaks suveks 572 064 eurot.

Tänu riigi toetuse suurenemisele saab üle Eesti toimuvatest malevatest osa koguni 4523 noort. Malevas on võimalik omandada esimene töökogemus, tutvuda tööeluga kaasnevate õiguste ja kohustustega, osaleda karjääri- ja infoüritustel, külastada piirkondlikke ettevõtteid ja organisatsioone ning saada osa sisukatest ja mitmekesistest ühistegevustest. Lisaks on võimalik osa võtta põnevatest innovatsioonimalevatest.

Noortemalevate korraldamist koordineeriva Eesti noorsootöö keskuse direktor Edgar Schlümmer ütles, et malevate toetamine aitab väärtustada noorte esmaste töökogemuste saamist ja tööeluks valmistumist, pakkudes noortele võimalust tutvuda eri tööaladega, õppida meeskonnatööd ja muuta oma suvi meeldejäävaks.

„Sel aastal soovime lisaks ööbimisega ja ööbimiseta malevatele pakkuda täiendavat toetust innovatsioonimalevate korraldamiseks, et aidata kaasa uuenduslike ideede arendamisele, kaasaegsete tegevuste pakkumisele ja uute partnerite kaasamisele. Innovatsioonimalevate kaudu saavad malevakorraldajad noortele pakkuda nutikaid ja kaasaegseid töövõimalusi,“ lausus Schlümmer.

Innovatsioonimalevate hulka kuulub näiteks MTÜ Öökull loodav malev Kambja vallas Tartumaal, kus tegevuste käigus tutvustatakse noortele kohalikke ettevõtteid ning räägitakse tööandja ootustest, kohustustest ja vastutusest. Malevasse on kutsutud ka „Noored koodi“ eestvedajad, kes korraldavad programmikirjutamise õpitoa ning räägivad, kuidas huvialast ja hobist võib välja kasvada töö. Lisaks külastavad malevlased näiteks Tartu loomade varjupaika ja kohtuvad „Teeme ära“ algatuse korraldajatega. Koostöös juhendajatega saavad noored maleva viimasel päeval rakendada ellu oma heategevusliku projekti, et anda isiklik panus kogukonna arendamisse.

Innovatsioonimalevat pakub ka Lääneranna vald Läänemaal, mis on kaasanud päästetöötajad, politseinikud, meedikud ning õhusõidukite hoolduse ja remondiga tegeleva ettevõtte AS Magnetic. Malevas on noortel praktiliste töötubade kaudu võimalus näha, kuulda ja õppida, kuidas ühel või teisel lihtsamal moel hoida ära suur õnnetus, kuidas aidata hättasattunud sõpra või pereliiget ning milleks on vaja õhusõidukite hooldust ja remonti. Lisaks saavad noored teadmisi ettevõtlikkusest ja finantskäitumisest.

Ööbimisega malevast saab algaval suvel osa 1145, ööbimiseta malevast 3378 ja innovatsioonimalevast 601 noort. Suurimad malevakorraldajad on sihtasutus Õpilasmalev, Pärnus tegutsev Koolituse MTÜ ja Tartu noorsootöö keskus, kus on loodud vastavalt 784, 749 ja 401 malevakohta.

Tänavu korraldatakse malevaid kõikides maakondades. Kel on soov malevas osaleda, sel tuleks ühendust võtta kohaliku omavalitsuse noorsootöö valdkonna spetsialisti või noorsootöötajaga, et uurida, kus ja millal malev selles piirkonnas toimub. Samuti leiab malevakorraldajate kontaktid Eesti noorsootöö keskuse kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!