Täna uurime, homme avastame

8. juuni 2018 Anne Kalmus Paikuse põhikooli arendusjuht - Kommenteeri artiklit

Edisoni robotite võistlus. Fotod: Anne Kalmus

 

Teadus ei ole ega hakkagi kunagi olema lõpetatud raamat. Iga tähtis edu toob endaga kaasa uusi küsimusi. (Albert Einstein)

Paikuse põhikool sai avada Archimedese „Teeme+“ projektitaotluse toel kaheksa loodus- ja täppisteaduste (LTT) huviringi: 1) heureka, 2) avastusõpe, 3) inimene, 4) robootika, 5) esimesed katsetused keemias, 6) sissejuhatus füüsikasse, 7) „Tee oma esimesed äpid“ ja 8) esimesed avastused geograafias.

Edisoni robotite võistlus.

Meie kooli 530 õpilasest osaleb nendes huviringides 140 eri kooliastmete õpilast. Ise peame tulemust väga heaks, osaleb ju ringitöös tervelt väikese põhikooli jagu õpilasi.

Huviringide konverents

Huviringide õppeaasta lõppes 23. mail konverentsiga, kus õpilased esinesid põnevate ettekannetega selle kohta, mida nad olid õppeaasta jooksul ringitöös õppinud. Ettekannete kuulamisele järgnes tegevus teaduspesades. Õpilased liikusid meeskondadena ühest tegevuspesast teise. Huviringide juhendajad olid valmistanud ette ülesanded, mis õpetasid neile meeskonnatööd, panid nuputama, pakkusid põnevust ja arendasid loovust. Nii pandi liikuma roboteid, ehitati konstruktorite abil Archimedese kehasid, tehti keemiakatseid reaktsiooni tunnuste kohta, uuriti värvisegude eraldamist, loodi illusioon vee ja peeglitega, mängiti geograafia nutimängu, tutvuti mikroskoobi ehitusega, valmistati ise preparaati hambakatust ja uuriti seda. Lisaks said õpilased vaadata valmispreparaate nahast, silma võrkkestast, kõõlusest, spermidest, munarakkudest ja närvisüsteemist. Oli võimalus olla ka ürituse reporter ning teha nutiseadme abil videoklipp.

Suurt elevust tekitas ürituse lõpuosa, kui arvuti abil loositi välja need õnnelikud, kes said lego või nutiseadme akupanga omanikeks. Järgmisel õppeaastal projekt jätkub.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!