Tartu noormees Richard Luhtaru võitis Euroopa füüsikaolümpiaadi

5. juuni 2018 - Kommenteeri artiklit

Eesti delegatsioon Euroopa füüsikaolümpiaadil Moskvas: vasakult Eero Uustalu, Konstntin Dukatš, Robin Haljak, Karl Paul Parmakson, Richard Luhtaru, Kaarel Kivisalu, Jaan Kalda, Oleg Košik. Foto: Eero Uustalu

Möödunud nädalal Moskvas toimunud Euroopa füüsikaolümpiaadi võitis Hugo Treffneri gümnaasiumi 11. klassi õpilane Richard Luhtaru.
Teist korda toimunud Euroopa füüsikaolümpiaadil osales 115 õpilast 23 riigist. Eestlased naasid Venemaalt mitme auhinnaga. Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilane Richard Luhtaru sai üldvõidu ja ka parima tulemuse eksperimendiülesandes. Narva keeltelütseumi õpilane Konstantin Dukatš ja Miina Härma gümnaasiumi õpilane Karl Paul Parmakson said hõbemedalid (üldarvestuses vastavalt 18. ja 22. koha), Tallinna reaalkooli õpilased Kaarel Kivisalu pronksmedali (üldarvestuses 42. koht) ja Robin Haljak aukirja.
Esimesel päeval uurisid osalejad eksperimendivoorus poorse membraani optilisi ja mehaanilisi omadusi. Teisel päeval lahendasid noored kolm teooriaülesannet: kolme kuulikese liikumisest kosmoses, solenoidi sees oleva vee keema ajamisest elektrivoolu mõjul ja kristalli energeetiliselt optimaalseimast kujust.
„Selle võistluse eripära on lühikesed ülesannete tekstid ja vähe alaküsimusi, mistõttu on nende lahendamine keerukam ja nõuab nuputajatelt suuremat leidlikkust. Olümpiaadile eelnenud treeningsessioonil Tartus harjutasid meie osalejad just seda tüüpi ülesannete lahendamist,“ sõnas õpilaste juhendaja Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi teadur Oleg Košik.
Euroopa füüsikaolümpiaad oli 28. maist 1. juunini Moskvas Venemaal. Akadeemilise komitee esimees oli Tallinna tehnikaülikooli professor Jaan Kalda ja üks liikmetest Tartu ülikooli füüsika instituudi spetsialist Eero Uustalu. Osalemist koordineeris Tartu ülikooli teaduskool ja Eesti füüsika selts, toetasid CERN, Tartu linn ja Narva keeltelütseum.
Tulemustega saab tutvuda siin.
Esimene Euroopa füüsikaolümpiaad toimus 2017. aastal Eestis Tartu ülikooli teaduskooli eestvedamisel. Järgmisel aastal on võistlus Lätis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!