Rehepeksupäev Heino Prosti põllutöömasinate muuseumis

31. aug. 2018 Pille Keller Waldorfi kooli Läte 4. klassi klassiõpetaja - Kommenteeri artiklit

Õpilased teevad rukkivihke Rebasmäe talus Raplamaal. Foto: Pille Keller

Reedel, 7. septembril kell 11 algab Heino Prosti põllutöömasinate muuseumis rehepeksupäev. Rehepeksumasinaid koguvas ja korrastavas muuseumis paneb Heino Prost laste rõõmuks tööle 1937. aastal ehitatud masina. Waldorfi kooli Läte neljanda klassi õpilased toovad sinna peksmisele omakasvatatud Sangaste rukki vihud.

Laste tee küpse vilja peksmiseni on olnud pikk. Aasta eest sai klassi ühisel jõul Rebasmäe talus Raplamaal karu­äkkega maad küntud ja külimitist rukkiseeme mulda külvatud. Selle aasta augustis tulime keset koolivaheaega taas kokku, et vili sirpidega üles võtta ja vihkudesse köita. Oma kätega tehtavate tööde õppimine on osa Waldorfi kooli kolmandas klassis korraldatavast vanade ametite epohhist. Tavaliselt järgneb viljavõtule kootidega peksmine ja terade käsikivil jahvatamine, nagu oli vanasti taluperedes kombeks. Et need tööd said lastel juba aasta eest vabaõhumuuseumis selgeks, proovime nüüd vilja peksta rehepeksumasinaga.

Heino Prosti põllutöömasinate muuseum ootab rehepeksupäevale ka teisi huvilisi nii lähedalt kui ka kaugelt. Osalejaid ootab viljatööde tutvustus, ekskursioon rehepeksumasinate juures ja rehepeks. Huvilistel palub muuseumipere enda osalemisest ette teatada, et külaliste tulekuks valmistuda. Jahvatatud viljast saab seemet uutele lastele ja jahu, millest valmib leib.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!