100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018

21. sept. 2018 Teele Saar Eesti Meremuuseumi teadur - Kommenteeri artiklit

Eesti Mere­muuseumi uus haridustöö kuraator on Kristel Soidra. Foto: Kristel Soidra

Sellise kujundliku pealkirja taha peidab end meremuuseumi Eesti Vabariigi juubeliaastaks valminud suur teemanäitus. Näituse pealkiri ei pane möödunud sajale aastale punkti, vaid näitab, et meie riik on teel nagu laevadki.

Kui Nõukogude Liit Eesti 1940. aastal annekteeris, sõitis Eesti lipu all ligikaudu 400 laeva. Kuidas valida näitusele sada laeva? Otsustati, et iga laev peab rääkima meie riigi jaoks olulise loo, mis on seotud ühe aastaarvuga.

Näituse haridusprogrammid ja ekskursioonid avavad neid lugusid vaatenurkadest, mis peaksid olema sobilikud nii lasteaialapsele kui ka innukale gümnaasiumiõpilasele. Seejuures ei pea kartma, et kogu programm on ajalookeskne. Näitusekülastust võib lõimida mitmesse ainetundi, nagu majandusõpetus, geograafia, kirjandus või kultuurilugu, ühiskonnaõpetus ja miks mitte ka kunstiõpetus.

Lasteaia ja algkooli muuseumitund keskendub purjelaevade ajastule. Põhikooliõpilane õpib tundma, millised laevatüübid on meie vetes kasutusel olnud, ja muutuseid meresõidu arengus 20. sajandi algusest. Gümnasist saab ülevaate Eesti kui mereriigi ja merenduse arengust 20. sajandil ning õpib arutlema merenduse üle tänapäeval.

Muuseumitundidest ja ekskursioonidelt saab vastused põnevatele küsimustele. Miks Vabadussõda poleks ilma sõjalise jõuta merelt võidetud? Kuidas reisisid meie vanaemad-vanaisad? Mis tegi Eestist kahe maailmasõja vahel suure mereriigi? Kuidas endistest salakaubavedajatest said ontlikud ookeanikalapüüdjad? Kes oli esimene eestlane, kes ümber maailma purjetas? Miks said 1940. aastate lõpul üle Atlandi purjetanud eestlased hüüdnimeks viikingid? Mida tähendab valget laeva ootama? Miks väliseestlaste laevad Hondurase, Panama või Libeeria lipu all sõitsid? Miks ehitatakse ajaloolistest laevadest koopiaid? Kuidas sai Tallinkist Läänemere suurim laevandusettevõte?

Käesolev õppeaasta on Lennusadamas hoogsalt alanud, tööle on asunud uus haridustöö kuraator Kristel Soidra ning esimesed muuseumitunnidki on juba toimunud.

Lennusadam oma autentse keskkonna, näituste ja sinna loodud kaasahaaravate muuseumitundidega on parim koht õpilastes ajaloo, merenduse ja merekeskkonna vastu huvi tekitamiseks,“ leiab Kristel. „Unustamata teadust ja tehnikat, keskendume haridusprogrammidega üha rohkem merekeskkonna teemale, arendades õpilastes väärtuspädevusi, kriitilist suhtumist ja tahet tegutseda jätkusuutlikuma keskkonna nimel. Muuseumiõpe täiendab formaalharidust ja parima tulemuse saavutame aktiivses koostöös õpetajate ja üliõpilastega, kaasates neid tunniloomesse.“

9. oktoobrist ootab avastamist ka näitus „Operatsioon Red Trek. Eesti vabaduse kaitsel“. Näitust täiendaval elamuslikul ringkäigul saavad gümnasistid lähemalt teada Vabadussõja alguskuudest – loost, millest saab alguse näitus „100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018“.

lennusadam.eu

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!