88 aastat õpetajate oma lehte

28. sept. 2018 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

26. septembril 88 aastat tagasi ilmus esmakordselt Eestis ajaleht, mille sisu oli mõeldud kaanest kaaneni õpetajatele. Etteruttavalt võib öelda, et see väljaanne ilmub igal nädalal tänase päevani ja kannab nime Õpetajate Leht – nii nagu 88 aastat tagasi, nii ka nüüd.

Kutseteadliku õpetajaskonna häälekandja“ – seisab 26. septembril 1930 ilmunud lehe päises. Toimetuse pöördumisest võib lugeda, et Õpetajate Leht alustas ilmumist kutseteadliku õpetajaskonna parteipoliitiliselt erapooletu progressiivse häälekandjana esialgu kord nädalas ning püüab kasulik olla hariduselu ja koolipoliitika küsimuste lahendamisel.

Leht peab looma õpetajaskonna-massi kindlad seisukohad. Siis tunnevad kõik kooliasjanduse „reformeerijad“, et õpetajate organisatsioonide taga seisab reaalne jõud,“ pajatab esiküljelugu pealkirjaga „Kas vajab Eesti õpetajaskond oma lehte?“ – „Ühe-sõnaga, Eesti õpetajaskond peab järgima teiste maade eeskujule, kus kümnete kaupa ilmuvad mitmesugused Lehrerzeitungid. Ta peab järgima terve rea kodu ja välismaiste kutseorganisatsioonide eeskujule, kellel on omad ajalehed ja ajakirjad.“

Vastutav toimetaja A. Janson lõpetab: „Seepärast iga õpetaja on kohustatud toetama oma lehte; ta ei tohi unustada, et käesoleval demokraatia sajandil ei kaitse ega päästa teda ülemus, vaid avalik arvamine. Ja kui ta ohverdab selleks veerandaastas ühe krooni, siis kindlasti ei tee see veel teda vaeseks, kuid oma osa tema huvide kaitseks see annab.“


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!